Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

С кои храни и ястия обича да "общува" пушеният червен пипер

Ако го нямате в шкафчето си с подправки, набавете си го

Във всички кухненски шкафове ще открием червения пипер, превърнал се в традиционна подправка за България. Опитвали ли се обаче неговата пушена версия, придаваща допълнителна дълбочина на ястията?

Да започнем оттам, че характерният за този червен пипер аромат се придобива от така важната крайна стъпка от приготвянето му - опушване върху дъбови въглища. Неговата родина е Испания и е една от най-разпространените подправки в Средиземноморието.

Възможностите за овкусяване с пушения червен пипер не свършват само до чоризото и испанската паеля. Той минава отвъд тези ограничения, придавайки на месото и зеленчуците онзи опушен вкус, сякаш са приготвяни на грил под открито небе.

Не само че червеният пушен пипер в някои страни е основен компонент за обтриване на месо, той е идеален и за овкусяване на яхнии, сосове и барбекю - това е подправка, която буквално може да се поръси върху всичко, от което очаквате да има опушен вкус. Освен това, този червен пипер се съчетава добре с растително олио и масло.

Ако обичате класически хумус, преди да го сервирате поръсете една щипка пушен пипер върху него. Ароматът му веднага ще отвори апетита и ще придаде на ястието още една ориенталска нотка.

Снимка: Unsplash

В Иран например подправката, съчетана с малко розмарин, чесън, сол, черен пипер и зехтин, се използва често за печене на картофи. Смесена в майонеза от нея се получава перфектен сос с опушен аромат, подходящ за сандвичи, бургери и салата с риба тон.

Искате да експериментирате с вкуса на традиционните ястия като леща и боб - поръсете малко от пушения пипер и веднага ще събудите интереса на небцето си.

Хубавото на тази екзотично звучаща подправка е, че се намира лесно в търговската мрежа. Тя е достъпна и икономична, тъй като малко количество от нея ще придаде достатъчно аромат на ястието.

Други храни, с които си подхожда пушеният червен пипер, са различните видове меса. Натрийте цяло пиле с него, изпечете го и вижте резултата. Опитайте същото върху ребра или в марината за сьомга. Специфичният аромат на подправката подчертава земния вкус на зеленчуците, затова не се колебайте да използвате пушения пипер и в този вид рецепти.

Дайте оценка:

Тагове: пушен червен пипер

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче