Паста "Примавера" се нарежда сред класическите рецепти за паста, но не е италианска. Точно така! Измислена е от готвачите на ресторанта Le Cirque в Ню Йорк в края на 70-е.
Ястието се приготвя от спагети, различни видове зеленчуци и сметанов сос. За известно време пастата се превръща в истински културен феномен. Въпреки че днес може да изглежда малко демоде, тя продължава да впечатлява с цветове, вкусове и текстура, които просто си подхождат идеално.
Когато приготвяте рецептата у дома, имате опцията да експериментирате с вида на пастата. Ако заместите спагетите с пене, зеленчуците ще се смесят по-лесно с тях и няма да останат на дъното на тигана. Също така може да изпуснете трудоемкия метод за сотирането на всеки вид зеленчук по отделно, както е в оригиналната рецепта, тъй като това не е непременно необходимо.
На италиански primavera означава "пролет". Името вероятно е избрано заради пъстрата чиния, олицетворяваща един от най-обичаните сезони през годината. Може би и то е и виновникът ястието да се превърне в любимо през вихрещата се през 80-е години на миналия век тенденция за готвене със сезонни продукти, въпреки че по днешните стандарти доматите, тиквичките и босилекът няма да намерят място в пролетните гозби.
Част от тайната да се насладите на тази паста е да не се фокусирате твърде много върху тези подробности. Сосът за нея се приготвя изключително лесно, като за него ще са ви нужни готварска сметана, чесън, лимонова кора, лимонов сок и известно количество от водата, в която сте сварили пастата. Въпреки че сосът е на основата на сметана, в никакъв случай не е тежък, особено в компанията на пресните зеленчуци.
Може би най-хубавото нещо в тази рецепта е идеята, че може да проявите гъвкавост. Използвайте продуктите, които обичате - чушки, патладжан, карфиол, грах, червен лук и т.н. Ястието е вегетарианско, но ако обичате месо, пилешкото е добра опция, скаридите също.
Няколко съвета преди да започнете:
- Сосът ще се сгъсти: Дори да ви изглежда леко рядък, той ще се сгъсти в момента, когато го махнете от котлона. Не се изкушавайте да го редуцирате прекалено, защото рискувате да стане прекалено гъст.
- Не пропускайте да посолите добре водата, в която ще варите пастата: Солта ще ѝ помогне да разгърне вкусовите си качества.
Паста "Примавера" (4 порции)
Необходими продукти:
- 220 сурова паста по избор
- 3 с.л. зехтин
- 1 малка глава броколи, накъсана на дребни розички
- 1 средно голяма глава червен лук, накълцана на ситно
- 1 малка тиквичка, нарязана на полумесеци
- Щипка сол
- Щипка черен пипер
- Щипка едро смлян сладък червен пипер
- 2 с.л. масло
- 4 скилидки чесън, ситно нарязани
- 150 г чери домати, разполовени
- Няколко листа пресен босилек, наситнени
- ½ ч.ч. готварска сметана
- ½ ч.л. пармезан, настърган
- ½ ч.л. замразен грах
- 1 ч.л. настъргана кора от лимон
- 1 и ½ с.л. пресен лимонов сок
Начин на приготвяне:
- Сварете пастата според описанието на опаковката.
- Отцедете я от водата и запазете една чаша от нея.
- В голям тиган сложете зехтина и го загрейте на средна степен на котлона. Прибавете броколите и ги запържете за около 2 мин., след което червения лук и тиквичката. Подправете със сол, черен и червен пипер. Гответе зеленчуците, докато омекнат леко, но запазят хрупкавината си.
- Преместете ги в купа и ги оставете настрани.
- На средна степен на котлона в същия тиган разтопете маслото. В него сложете скилидките чесън и ги запържете за кратко.
- Към тях прибавете чери доматите, босилека, сметаната и половината от чашата с вода, в която сте варили пастата. Оставете да къкри на средна температура, след което постепенно прибавете настъргания пармезан. Гответе, докато сиренето се разтопи, а сосът стане гладък.
- В него изсипете граха, настърганата лимонена кора и лимоновия сок. Оставете сместа да поври. Трябва да стане леко гъста и кремообразна.
- Върнете в тигана оставените настрана сготвени вече зеленчуци и пастата. Разбъркайте добре и оставете на котлона за още 2 мин. Прибавете малко от останалата вода от варенето на пастата, ако е необходимо.
- Сервирайте готовото ястие в подходящи чинии и гарнирайте с пресен босилек.