Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Паста "Примавера": Ню Йорк в италиански стил

Рецептата става изключително популярна през 80-е години на миналия век


Паста "Примавера" се нарежда сред класическите рецепти за паста, но не е италианска. Точно така! Измислена е от готвачите на ресторанта Le Cirque в Ню Йорк в края на 70-е.

Ястието се приготвя от спагети, различни видове зеленчуци и сметанов сос. За известно време пастата се превръща в истински културен феномен. Въпреки че днес може да изглежда малко демоде, тя продължава да впечатлява с цветове, вкусове и текстура, които просто си подхождат идеално.

Когато приготвяте рецептата у дома, имате опцията да експериментирате с вида на пастата. Ако заместите спагетите с пене, зеленчуците ще се смесят по-лесно с тях и няма да останат на дъното на тигана. Също така може да изпуснете трудоемкия метод за сотирането на всеки вид зеленчук по отделно, както е в оригиналната рецепта, тъй като това не е непременно необходимо.

На италиански primavera означава "пролет". Името вероятно е избрано заради пъстрата чиния, олицетворяваща един от най-обичаните сезони през годината. Може би и то е и виновникът ястието да се превърне в любимо през вихрещата се през 80-е години на миналия век тенденция за готвене със сезонни продукти, въпреки че по днешните стандарти доматите, тиквичките и босилекът няма да намерят място в пролетните гозби.

Част от тайната да се насладите на тази паста е да не се фокусирате твърде много върху тези подробности. Сосът за нея се приготвя изключително лесно, като за него ще са ви нужни готварска сметана, чесън, лимонова кора, лимонов сок и известно количество от водата, в която сте сварили пастата. Въпреки че сосът е на основата на сметана, в никакъв случай не е тежък, особено в компанията на пресните зеленчуци.

Може би най-хубавото нещо в тази рецепта е идеята, че може да проявите гъвкавост. Използвайте продуктите, които обичате - чушки, патладжан, карфиол, грах, червен лук и т.н. Ястието е вегетарианско, но ако обичате месо, пилешкото е добра опция, скаридите също.

Няколко съвета преди да започнете:

  • Сосът ще се сгъсти: Дори да ви изглежда леко рядък, той ще се сгъсти в момента, когато го махнете от котлона. Не се изкушавайте да го редуцирате прекалено, защото рискувате да стане прекалено гъст.
  • Не пропускайте да посолите добре водата, в която ще варите пастата: Солта ще ѝ помогне да разгърне вкусовите си качества.

 

Паста "Примавера" (4 порции)

Необходими продукти:

  • 220 сурова паста по избор
  • 3 с.л. зехтин
  • 1 малка глава броколи, накъсана на дребни розички
  • 1 средно голяма глава червен лук, накълцана на ситно
  • 1 малка тиквичка, нарязана на полумесеци
  • Щипка сол
  • Щипка черен пипер
  • Щипка едро смлян сладък червен пипер
  • 2 с.л. масло
  • 4 скилидки чесън, ситно нарязани
  • 150 г чери домати, разполовени
  • Няколко листа пресен босилек, наситнени
  • ½ ч.ч. готварска сметана
  • ½ ч.л. пармезан, настърган
  • ½ ч.л. замразен грах
  • 1 ч.л. настъргана кора от лимон
  • 1 и ½ с.л. пресен лимонов сок

Начин на приготвяне:

  1. Сварете пастата според описанието на опаковката.
  2. Отцедете я от водата и запазете една чаша от нея.
  3. В голям тиган сложете зехтина и го загрейте на средна степен на котлона. Прибавете броколите и ги запържете за около 2 мин., след което червения лук и тиквичката. Подправете със сол, черен и червен пипер. Гответе зеленчуците, докато омекнат леко, но запазят хрупкавината си.
  4. Преместете ги в купа и ги оставете настрани.
  5. На средна степен на котлона в същия тиган разтопете маслото. В него сложете скилидките чесън и ги запържете за кратко.
  6. Към тях прибавете чери доматите, босилека, сметаната и половината от чашата с вода, в която сте варили пастата. Оставете да къкри на средна температура, след което постепенно прибавете настъргания пармезан. Гответе, докато сиренето се разтопи, а сосът стане гладък.
  7. В него изсипете граха, настърганата лимонена кора и лимоновия сок. Оставете сместа да поври. Трябва да стане леко гъста и кремообразна.
  8. Върнете в тигана оставените настрана сготвени вече зеленчуци и пастата. Разбъркайте добре и оставете на котлона за още 2 мин. Прибавете малко от останалата вода от варенето на пастата, ако е необходимо.
  9. Сервирайте готовото ястие в подходящи чинии и гарнирайте с пресен босилек.

Дайте оценка:

Тагове: червен лук чушки готварска сметана паста пресен босилек

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче