Лятото е сезонът на тиквичките - нежният и сочен зеленчук, който може да бъде използван в различни вкусни и нестандартни ястия. Докато повечето хора у нас ги приготвят пържени или печени, съществуват много други интересни начини да им се насладим.
Една нестандартна идея е да се комбинират с песто и зехтин. Просто нарежете тиквичките на тънки резенчета, залейте ги с песто, 1 с.л. зехтин, изстискан сок от лимон и добавете малко нарязан пресен босилек. Това е идеалното освежително ястие за горещите летни дни.
Още едно вкусно и нестандартно блюдо е тиквички с кокосово мляко и къри. Задушете предварително нарязаните тиквички в кокосово мляко с черен пипер, сол и къри и сервирайте с пухкав ориз басмати. Тази комбинация от азиатски вкусове ще ви очарова и ще ви донесе полъх на някоя екзотична дестинация.
Можете да си приготвите и спагети с тиквички и песто, тъй като те правят ястието доста по-леко. Предимството е, че тук не се прави и сос, а се използва готово песто. Сварете спагетите според инструкциите на опаковката и ги отцедете. Сипете ги в чиния за сервиране, а отгоре нарежете една тиквичка на тънки и дълги лентички (горе-долу с формата на самата паста). Полейте със зехтин и разбъркайте с 1 с.л. песто.
И накрая, един необичаен и здравословен начин за консумацията на любимия зеленчук е тиквички с пушена сьомга и дресинг от лимон и копър. Тук трябва да изпечете тиквичките на грил и да ги сервирате с порция пушена сьомга. Дресингът можете да направите от кисело мляко, лимонов сок и нарязан пресен копър. Това е леко и вкусно ястие, което се приготвя изключително бързо и лесно.
Така че следващият път, когато имате тиквички на разположение, не се ограничавайте само до класическите рецепти. Изпробвайте някои от тези нестандартни и интересни предложения и изненадайте близки и приятели.