Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Новак в кухнята: Кои са най-разпространените видове леща и как да ги използваме

Кратък наръчник за любители


Лещата е хамелеонът в кухнята. Тя е лесен начин да добавим повече хранителна стойност към любимите си салати, както и към зеленчуковите ястия. Освен че това вариво е изключително достъпно като цена, то лесно намира място в най-разнообразни рецепти заради адаптивността си.

Никога не е излишно да имате 1 пакетче леща в шкафа, което ще ви спаси от глад в критични моменти. Тя се готви относително бързо, като времето варира в зависимост от сорта и големината ѝ. И ето тук възниква въпросът - кои са най-разпространените видове и в какви рецепти е най-добре да ги използвате за отлични крайни резултати. Нека видим.

Кафява леща

Снимка: iStock by Getty Images

Тя е може би най-разпространеният сорт у нас. Има мек и землист вкус, зърната ѝ са гладки и обли и като цяло запазват формата си при готвене. Тази леща е чудесен заместител на месото, ако спазвате вегетариански или веган режим на хранене.

Време за варене: 20-40 мин.

Най-подходяща за: За почти всичко, тъй като е универсална. Слагайте я в яхнии, супи, ястия със задушено месо, салати, паста и др.

Зелена леща

Снимка: iStock by Getty Images

Този вид леща може да варира на цвят - от бледозелено до по-тъмни нюанси. Вкусът ѝ не е толкова сладък.

Преди да я варите, оставете я накисната във вода за няколко часа или една нощ, за да намалите времето за готвене.

Една популярна разновидност на зелената леща е френската такава, отглеждана първоначално най-вече в района на Пюи в централна Франция. Характерното при нея е, че е с по-ситни зрънца, тъмнозелена е на цвят, а вкусът ѝ отива повече към орехов и землист. При готвене тя запазва добре формата си, което я прави изключително подходяща за ястия, където това е необходимо.

Време за готвене: 35-40 мин.

Най-подходяща за: Супи, салати и задушени ястия

Червена леща

Снимка: Unsplash

Червената леща всъщност е зелена или кафява, която е олющена. Заради това, че нямат външната обвивка, зрънцата се сваряват изключително бързо и стават с консистенцията на каша.

С цветове, вариращи от златисто до наситено оранжево, това може би е най-сладката на вкус леща. Тя е звездата в индийската кухня, тъй като се използва в най-различни ястия - къри, дал и супи.

Време за готвене: 20-30 мин.

Най-подходяща за: Супи и ястия, които са повече с консистенцията на каша.

Черна леща

Снимка: Unsplash

Позната още като "белуга" заради приликата на зрънцата с хайвера на тази риба, лещата се отличава с богат вкус и отлична текстура. Среща се по-рядко дори и в магазините, но си струва да я потърсите.

Тя запазва формата си при готвене и има копринена и маслена вътрешност. Тъй като люспата ѝ е плътна, черната леща може спокойно да бъде накисвана предварително, както само във вода, така и в обогатени с различни ароматни течности.

Време за готвене: 30-45 мин.

Най-подходяща за: Навсякъде, където бихте използвали кафявата и зелената леща.

Дайте оценка:

Тагове: леща

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче