Прасковите са плодове с богата история, произлизащи от Китай, където са били култивирани още преди хилядолетия. Те са близки роднини на кайсиите и черешите, привличат със своят сладък вкус и сочност, заради което са подходящи както да ги похапваме пресни, така и да ги използваме в различни кулинарни изкушения.
Видовете праскови са над 5 хил., като се делят на три основни:
Жълти праскови: Най-разпространените и популярни сортове, със сочна жълта вътрешност и сладък вкус.
Бели праскови: Имат нежна, бяла кожа и вътрешност, често с по-деликатен вкус от жълтите праскови.
Нектарини: Те са хибрид между праскова и кайсия, с гладка кожа без мъх по нея, но с подобен вкус и текстура като жълтия вид.
Най-големите производители на тези плодове са Китай, Италия, Испания, САЩ и Гърция, които са известни с висококачествената си продукция.
От гледна точка на здравето, прасковите са силно ценени заради високото си съдържание на витамини и минерали. Те са особено богати на витамин C, който подпомага имунната система и здравето на кожата. Прасковите съдържат също така витамин A, който е важен за зрението и здравето на кожата, както и калий, който помага за регулиране на кръвното налягане. Могат да помагат при болни бъбреци, подагра, ревматизъм, сърдечни болести, както и да подобрят функцията на жлъчката, черния дроб и червата. Освен това действат благоприятно на отделителната система и благодарение на тях тялото по-лесно се прочиства от щлаките.
В кулинарията прасковите имат разнообразно приложение. Те са чудесни в плодови салати, десертни като пайове, тартове, кексове, торти и пудинги. Направени на компот пък ни връщат с пълна сила в детството ни.
Днес ви припомняме една страхотна рецепта за сладко от праскови, която макар да не е класическа, ще задоволи апетита ви за сладко.