Митът за един от най-известните ресторанти в Париж - La Tour d'Argent е сред любимите на парижани, които те обичат да разказват. Ресторантът в Пети район е с изглед към река Сена и катедралата Нотр Дам и често е описван като "най-стария ресторант в Париж", чиято история датира от 1582 г. Известен е с характерното си ястие от патица, което се приготвя театрално в трапезарията, и с винената си изба с 300 000 бутилки.
Ако се вярва на твърденията на ресторанта, именно тук крал Хенри III за пръв път взима вилица и популяризира употребата ѝ във Франция.
Репутацията на ресторанта е привлякла дълъг списък от влиятелни и могъщи посетители в историята, сред които кралица Елизабет II, Теодор Рузвелт и Джон Кенеди, както и Чарли Чаплин, Салвадор Дали, Брад Пит и Анджелина Джоли. Анимационният филм "Рататуй" на Pixar от 2007 г. също е вдъхновен отчасти от La Tour d'Argent.
Затова, когато ресторантът отваря отново врати през август 2023 г. след 15-месечен ремонт, той предизвиква голямо вълнение и гастрономическите блянове на експерти и почитатели, повечето от които пишат с възторг за неговото възраждане, което сега включва бар на партера, луксозен хотелски апартамент, тераса на покрива и отворена кухня в трапезарията.
Но това също така дава нова възможност да се преразгледат някои от легендите, свързани с ресторанта, които медийните публикации повтарят от десетилетия насам - до голяма степен за гнева и възмущението на някои историци на кулинарното изкуство.
За последен път La Tour d'Argent е затворен за ремонт през 1936 г., когато тогавашният собственик Андре Терей премества ресторанта от партера на шестия етаж на сградата на Quai de la Tournelle, където от панорамните прозорци от пода до тавана се открива прекрасна гледка към града. Повече от 85 години по-късно неговият внук, също с името Андре, е начело на нова глава в дългото и легендарно наследство на ресторанта.
"Нашата цел е да разширим изживяването на Tour d'Argent", казва по-младият Терей в интервю в новия бар на ресторанта Bar des Maillets d'Argent - коняк бар на тема поло в чест на неговия баща и предшественик Клод, който е бил капитан на парижкия отбор по поло.
В "залата на славата" на ресторанта, където са подбрани автографи и снимки на някои от най-известните гости на ресторанта, има малка илюстрация на "Рататуй", подписана от режисьора Брад Бърд, който прекарва дни в ресторанта, за да скицира трапезарията (Терей разпознава лампите, количката за сирене и облеклото на главния сервитьор във филма като свои собствени).
Сметка за електричество на катедралата Нотр Дам от 1955 г. разказва как бащата на Терей Клод плаща сметката за осветление на забележителността по времето, когато катедралата остава тъмна през нощта, за да предложи на гостите си нощно зрелище.
Сега Терей спира сред посетителите на ресторанта, които го поздравяват по име, сякаш го познават лично от години, а той им отвръща с любезността на домакин, който цял живот се е подготвял да навлезе в хотелиерския и ресторантьорски бизнес. До 30-годишна възраст Терей живее в сградата и сякаш е неизменна част от нея: като дете всяка неделя той и родителите му сядат на масата в ъгъла и обядват с просто печено пиле - семеен ритуал, който има по-дълбок смисъл.
Целия текст може да прочетете на сайта на Trip.