Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Мит или истина: Добре ли е за съня ви да ядете цитруси вечерно време

Идеята се върти около високото съдържание на витамин С


Може би сте чували, че не се препоръчва да се ядат цитрусови плодове преди лягане. Причината за това се крие във високото им съдържание на витамин С, което по правило би следвало да ни енергизира.

Наистина ли обаче трябва да вярвате на посоченото горе твърдение, или може да си позволите здравословно своеволие? Нека да видим.

Според специалисти, освен в изключителни случаи, цитрусовите плодове не биха нарушили съня ви. Въпреки че са богати на витамин С, средно около 40 мг на 100 г плод, това не е чак толкова голямо количество, когато се има предвид, че препоръчителната дневна доза за прием на този витамин е 110 мг.

Ето защо вярването как похапването на портокали преди лягане е способно да наруши съня ви, е по-скоро мит, отколкото реалност. Вероятно това схващане се е появило от предупредителните надписи на опаковките на някои хранителни добавки с витамин С, с които се съветва те да не се взимат в късната част на деня, тъй като имат стимулиращ ефект.

Снимка: iStock by Getty Images

Количеството от този витамин е много по-малко в един портокал, отколкото когато го приемате под формата на таблетка или под друга, различна от натуралната. Но има друга причина, свързана с телесно неразположение, която е възможно да ви повлияе в решението да консумирате цитруси вечер, и това е стомашният рефлукс.

Ако страдате от подобен проблем, то е сигурно, че похапването на портокали или мандарини вечер, няма да ви се отрази по най-добрия начин.

Цитрусовите плодове имат неоспорими ползи за здравето, доказани във времето. Заради високото си съдържание на витамин С те се превръщат в щит срещу сезонните заболявания, защитават клетките и укрепват имунната система. Техните разтворими фибри регулират храносмилането, понижават холестерола, а заради това, че цитрусите имат и чудесни нива на витамин А и лутиен, предпазват и очите ви от заболявания.

Снимка: iStock by Getty Images

Сладките портокали са известни с друго качество, свързано с техния аромат. Те успокояват ума и ще ви помогнат да заспите. Техният деликатен мирис ги прави идеално решение за използване в дифузер за етерични масла, затова не се колебайте да си набавите портокалово масло към колекцията.

Стигнахме до извода, че не е необходимо да избягвате стриктно похапването на цитруси вечер. И последно - не вярвайте на всичко, което чуете, или за по-сигурно, опитвайте се да проверявате информацията и вижте дали може да се доверите на нейния източник.

Дайте оценка:

Тагове: портокал

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче