Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Магичният физалис, който води душите на предците у дома

Плодът впечатлява със своя нестандартен външен вид и вкус


Физалисът е екзотичен плод, който впечатлява не само с необичайния си външен вид, но и с дългата си история. Наричан още "перуанска череша" или "златно зрънце", той е бил познат на древните цивилизации в Южна Америка. Растението е роднина на домата и картофа, но за разлика от тях плодовете му са скрити в тънка, хартиена обвивка, наподобяваща малък фенер. Именно тази характерна особеност му е спечелила и някои от най-интересните му прозвища.

Една от легендите, свързани с физалиса, идва от Япония, където плодът е символ на духовната светлина. Една стара история разказва как влюбена девойка загубила своя любим във война и не спирала да го търси. Боговете, впечатлени от нейната преданост, превърнали сълзите ѝ в златисти плодове, защитени от крехки фенерчета. В чест на тази легенда в Япония се провежда фестивалът Хозуки Ичи, по време на който хората украсяват домовете си с изсушени физалиси, вярвайки, че те водят душите на предците към дома.

Снимка: iStock by Getty Images

В Европа физалисът се появява през XVI век, когато испанските конкистадори го пренасят от Новия свят. Първоначално се отглежда като декоративно растение, но с времето хората откриват неговия вкус и полезни свойства. Във Франция и Англия го наричат "златната ягода", а в Германия - "фенерче на елфите". Благодарение на сладко-киселия си вкус с леки цитрусови нотки, плодът бързо намира място в кулинарията, особено в десерти, сладка и сосове.

Днес физалисът се отглежда по целия свят, а разновидностите му са многобройни. Най-популярни са два вида - перуанският, който има златисто-оранжеви плодове, и зеленкавият мексикански физалис, който се използва най-вече в солени ястия като традиционното салца верде. Въпреки че изглежда екзотично, растението е изненадващо издръжливо и може да вирее дори на по-хладен климат.

Снимка: Unsplash

Освен с вкуса си, плодът впечатлява и с богатото си съдържание на витамини и антиоксиданти. Той е изключителен източник на витамин С, провитамин А и минерали като калий и желязо. Благодарение на високото съдържание на фитохимикали, физалисът има противовъзпалителни свойства и подпомага имунната система. В някои култури го наричат "плодът на дълголетието", защото се смята, че редовната му консумация забавя стареенето и поддържа организма в добра форма.

Днес физалисът продължава да очарова както професионалните готвачи, така и любителите кулинари. Той може да се консумира пресен, да се добавя в салати, да се комбинира с шоколад или да се превръща в ароматни сиропи. Неговият ярък цвят и деликатен вкус го правят предпочитан избор за гурме ястия, а мистичната му история придава допълнителен чар на всяка хапка.

Снимка: Unsplash

Дайте оценка:

Тагове: физалис

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче