Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Лазанята, която събра почти 5 милиона гледания в Инстаграм

И точната рецепта как да си я приготвите у дома


Лазанята може спокойно да се нарече една от владетелките на италианската кухня. Тя е най-старият вариант на паста, тъй като има сведения за съществуването ѝ още през гръцко-римската епоха. Разбира се, не във вида, в който я познаваме днес, но въпреки това си заслужава да отбележим този факт.

Рецептите за лазаня са неизброими. Тя може да е месна, вегетарианска и дори веган, в зависимост от продуктите, които ще съдържа. Най-популярната е "Болонезе", състояща се се основно от кайма, доматен сос, сос бешамел, зеленчуци, пресни подправки и моцарела. След нея по известност се нарежда "Неаполитана", в чиято рецепта присъстват няколко вида месо и сирена, доматен сос, зеленчуци и свежи билки.

Хубавото на пастата е, че позволява импровизации и дори да не следвате оригинална рецепта, но знаете основните правила, крайният резултат ще е винаги обещаващ.

Ежедневното разнообразно хранене е от изключително значение. За съжаление, не винаги успяваме да спазваме това правило, предвид многото ни съпътстващи задачи през деня. Ето защо не бива да се отказваме да търсим опростени варианти на класически ястия, с които да внесем истински уют у дома през делничните дни.

Рецептата за лазаня на Юмна Джауад е точно такъв пример. Кулинарната инфлуенсърка има 4 млн. последователи в Инстаграм, печелейки аудиторията с невероятно вкусни, здравословни и лесни за приготвяне ястия, които карат тялото да се чувства добре.

Джауад винаги е имала интерес към храната, но започва да се учи да готви по телефона с майка си. Нека видим каква е нейната версия за лазаня, събрала над 4.5 млн. гледания само седмица след публикуването на видеото в официалния ѝ профил в Инстаграм.

Необходими продукти:

  • 4 с.л. зехтин
  • ½ ч.л. сол и допълнително за посоляване на водата, в която ще се вари пастата
  • 450 г кори за лазаня, начупени
  • 2 скилидки чесън, наситнени
  • ½ ч.л. лют червен пипер на люспи
  • 150 г спанак, нарязан на едро
  • 1 ч.ч. сирене рикота
  • 450 г телешка кайма
  • 1 ч.л. италианска подправка
  • 1 глава червен лук, нарязан на кубчета
  • 700 г сос Маринара, в буркан
  • 2 и ½ ч.ч. настъргана моцарела, пакетирана
  • 1 и отделно още ½ ч.ч. настърган пармезан

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 200 градуса.
  2. В голям, дълбок тиган загрейте 1 с.л. зехтин на средна степен. Сложете чесъна и червения пипер. Бъркайте непрекъснато, докато отделят аромат (около 1 мин.).
  3. Добавете спанака и солта и отново бъркайте. Спанакът трябва да се свие, а когато това стане, извадете го и отцедете излишната течност.
  4. Сложете спанака в купа, добавете сиренето рикота и ги смесете добре.
  5. Избършете тигана и го върнете на котлона на средна степен. Изсипете една супена лъжица зехтин заедно с каймата и гответе, докато месото покафенее. Ще ви отнеме около 5 мин. Подправете с италианската подправка, сложете лука и оставете на огъня, за да омекне. Когато това стане, свалете тигана от котлона.
  6. Междувременно сложете голяма тенджера с подсолена вода да заври. В нея сварете корите за лазаня до "ал денте", като разбърквате често, за да избегнете слепването им. Отцедете пастата добре, но запазете 1 и ½ чаши от водата, в която сте я варили.
  7. Докато пастата се готви, изсипете соса маринара към каймата и лука и разбъркайте добре. Към тях прибавете пастата, водата от нея, половината от настърганата моцарела и пармезан и отново разбъркайте.
  8. Разстелете пастата в тава върху предварително намазнена хартия за печене. Разпеделете сместа с рикотата на няколко места и поръсете с остатъка от настърганите сирена. Печете за около 30 мин.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин чесън сол червен пипер червен лук телешка кайма паста моцарела спанак рикота пармезан

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче