Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Кюфтета от мамут? Наистина ли е възможно

До къде може да стигне науката


Екзотично месо, като това от кенгуру и ему, може да не е масово разпространено в целия свят, но някъде ще го срещнете на колбаси, в бургери, дори и върху пица. Учените наскоро обаче стигнаха по-далеч, създавайки нещо с праисторически привкус. Но не се притеснявайте, това не е началото на истински Джурасик парк.

Кюфте с ДНК на вълнест мамут - именно това е новото творение на австралийската стартъп компания Vow, която се занимава с култивиране на месо. За целта е използван генома на животното, за да се създаде близък на животинския миоглобин - вид протеин, намиращ се в мускулната тъкан, а липсващите части от генома са допълнени с ДНК-то на слон и клетките на овца, които служат като основа за култивиране на месото.

Като предпазна мярка от развиването на неизвестни алергии към изчезналия животински вид, служителите на Vow отказват да опитат кюфтето от мамут. Според тях обаче ароматът му е подобен на този на крокодилското месо.

Може би някои ще останат разочаровани, но мамутският деликатес няма да стигне до чиниите ни. Вместо това той вече се намира в най-големия научен музей в Нидерландия NEMO.

Но как тази компания успява да създаде месо на основата на животно, изчезнало преди хиляди години?

Отговорът се крие в клетъчната биология. Култивираното месо се отглежда в лаборатория и нито една негова разновидност не е невъзможно да се възпроизведе, стига да е налично ДНК от желания вид животно. Това в никакъв случай не означава обаче, че вкусът на месото ще отговаря на този, който би следвало да е в действителност.

Да се достигне до истински останки от мамут не е никак лесно, както може да се предположи, затова австралийската стартъп компания се налага да импровизира. Ето как гигантското кюфте се оказва по-близко до овчето месо, тъй като именно неговите клетки стоят в неговата основа.

Професорът по еволюционна геномика Лав Дален казва пред Business Insider, че това е по-скоро слонско кюфте, тъй като в него се съдържа ДНК от азиатски слон. Всичко това повдига въпроса - ако представеното месо не е от мамут, какъв е целият смисъл зад тази кампания?

Всъщност, култивираното месо има потенциала да помогне за решаването на много от проблемите, касаещи планетата, независимо дали те са екологични или хуманитарни. Наименованието "мамутско кюфте" е ярък начин обществеността да научи на какво е способен този модерен подход към храната. Целта е така да се провокира дискусия за ползите, които той може да донесе на човечеството.

Но кой знае? Един ден сигурно ще можете да си купите пакет замразени пилешки хапки, създадени в лабораторни условия, а защо не и подобни на мамутското месо кюфтета. Предстои да видим.

Дайте оценка:

Тагове: кайма

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче