Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Купата на Буда - едно преживяване за всички сетива

Питателна, здравословна и невероятно вкусна

Възможно ли е всички полезни хранителни вещества за деня да се поберат в една купа и да сме сигурни, че така сме се погрижили за себе си по най-добрия начин?

Може и още как, а тайната се крие в купата на Буда.

Този начин на хранене става особено популярен преди няколко години, но и днес не спира да е предпочитан сред младите, работещи хора, почитатели на здравословния начин на живот.

Какво всъщност представлява тази купа с храна, кръстена на известния индийски духовен учител?

Съществуват няколко версии за въпросното наименование. Най-популярната гласи следното: Буда се събуждал всяка сутрин преди изгрев слънце и тръгвал из населеното място, където се намирал, с празна купа в ръка. Местните хора слагали в купата по малко храна като дарение и това била дневната дажба на духовния учител. Предполага се, че в съда е имало предимно ориз и къри.

Тази идея в наши дни се разраства и достига до няколко основни правила, с които лесно да се набавят необходимите за деня хранителни вещества. Чрез тях се следва будистката идея за балансирано и чисто хранене, според която се намалява значително рискът от редица хронични заболявания.

Ето кои са петте елемента, които трябва да включва всяка купа Буда:

  1. Растителен протеин: Това са всички бобови растения, както и сиренето тофу
  2. Въглехидрати: Тук се спираме на зърнените храни - кафяв ориз, просо, киноа, лимец, овес.
  3. Зеленчуци: Добре е тук да се включат зеленослистни и такива според сезона, които могат да се консумират сурови.
  4. Варени зеленчуци: В купата може да влезе всеки, който е актуален за сезона.
  5. Мазнини и подправки: Тук се включват всички растителни мазнини, включително и плодът на авокадото, както семената и сушените плодове.

След като вече имаме готова схема, която да следваме, можем да отпуснем въображението си на воля и да направим купа на Буда по свой вкус. Важно е да отбележим, че всички продукти трябва да са приготвени по отделно и след това подредени красиво в купата. Последното условие не е проява на претенция, а принцип, който отговаря на това, че се храним не само с устата, но и с очите.

Въпреки че разпространеният оригинален вариант на купата е вегетариански, ако сте любители на месото или рибата, може да си ги добавите. Количествата обаче не трябва да са големи. Много популярни са рецептите за купата на Буда със сьомга или скариди, които се явяват идеален заместител на бобовите растения.

Ето как да си приготвите една по-специална купа на Буда у дома, която включва кокосов ориз, аспержи и ароматно тофу:

Необходими продукти:

(Съобразете количеството на ориза, кокосовото мляко, зеленчуците и протеина според порциите, които искате да приготвите)

  • Жасминов ориз
  • Кокосово мляко
  • Подправки и билки: джинджифил, чесън, лимонова трева, мента, къри, кориандър
  • Протеин: Тофу (или пилешко или скариди)
  • Зеленчуци: аспержи, пресен лук, грах
  • Кокосово масло
  • Лют сос
  • Соев сос
  • Кокосова захар
  • Кокосови стърготини, запечени
  • Сок от лайм

Начин на приготвяне:

  1. В тенджера сложете ориз, кокосово мляко, вода, къри на прах, сол, 1 ч.л. джинджифил. Оставете всичко да къкри и говете за 20 мин.
  2. Направете соса като смесите соевия и лютия сос с кокосовата захар.
  3. Подсушете тофуто и го нарежете на дебели ленти.
  4. Нарежете аспержите под ъгъл и ги бланширайте леко.
  5. Запържете тофуто за около 3 мин. в 1 с.л. кокосово масло, подправено с малко сол и черен пипер. Обърнете го и го запържете и от другата страна отново за 3 мин.
  6. След като извадите сиренето, в същия тиган добавете 1 с.л. кокосово масло и задушете аспержите за около 1 мин.
  7. Добавете чесъна, лимоновата трева, джинджифила и гответе на слаб огън, докато аспержите омекнат. Добавете пресния лук и 1 с.л. вода. Разбъркайте добре и гответе още 1 мин.
  8. В тигана добавете тофуто, соса, граха, сока от лайм и само разбъркайте.
  9. Сервирайте като в купа сложите първо ориза, след което сотираното сирене и зеленчуците. Поръсете обилно с мента, кориандър и кокосовите стърготини.

Дайте оценка:

Тагове: пресен лук пилешко ориз

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче