Плодовете играят ключова роля в поддържането на добро здраве и когнитивните ни функции, включително и на паметта.
Научни изследвания многократно са показвали, че редовната консумация на определени плодове може значително да подобри паметта и общата мозъчна функция. Това се дължи на високото съдържание на антиоксиданти, витамини и фитонутриенти в плодовете, които подпомагат здравето на мозъчните клетки и подобряват мисловната дейност.
Един от плодовете, които са особено полезни за паметта, са боровинките. Изследвания показват, че малките плодчета са богати на антоцианини - мощни антиоксиданти, които могат да преминават през кръвно-мозъчната бариера и да усилват комуникацията между мозъчните клетки.
Проучване, публикувано в Journal of Agricultural and Food Chemistry, установява, че редовната консумация на боровинки подобрява паметта и когнитивната функция при възрастни хора с начални симптоми на отслабването им.
Ягодите също са мощен съюзник в борбата за добра памет. Те съдържат флавоноиди, които са свързани с подобряване на паметта и забавяне на стареенето на ума. Витамин C, който се съдържа в големи количества в ягодите, е друг ключов елемент, подпомагащ здравето на мозъка. Според проучване, публикувано в Annals of Neurology, показва, че жените, които консумират повече ягоди и боровинки, запазват когнитивните си способности за по-дълъг период от време.
Третят плод, който се отличава със своите полезни свойства за паметта, е авокадото. Авокадото е богато на мононенаситени мазнини, които подобряват кръвния поток към мозъка, както и на витамин E, който предпазва мозъчните клетки от оксидативен стрес. Изследванията сочат, че диети, богати на мононенаситени мазнини, могат да подобрят когнитивните функции и паметта. Статия, публикувана в Frontiers in Aging Neuroscience, подчертава, че витамин E има потенциал да намали риска от развитие на болести като алцхаймер.