Раита е добре позната гарнитура в индийската кухня, която придава допълнителна лекота на ястия като пикантните кърита и различните видове кебапи. Приготвя се от кисело мляко, сурови или варени зеленчуци, по-рядко плодове, ароматни подправки и билки. Най-често срещаната раита е с краставици, но съществуват доста по-екзотични нейни варианти.
За разлика от гъстите дипове, тази гарнитура трябва да е рядка. Върви чудесно с някои видове плосък хляб, който може да се похапва освен с нея, но и с чътни и кисели краставички. Сред подправките, употребявани обикновено за раита, са кориандър, запечени на сух тиган семена от кимион, както и мента, кайенски пипер, чат масала и др.
Думата раита, от хинди, се появява за първи път в писмен вид през XIX в. Вариациите на гарнитурата не са една и две, като сред тях се срещат такива с ананас или настъргана краставица. Някои са подправени със синапено семе, кокосово масло и листа от къри. Понякога може да забележите и парченца настъргана ябълка.
Сигурно бихте сравнили раита с краставица с гръцкото дзадзики. Разликите между тях обаче не са никак малко, като започнем оттам, че гъстотата на киселото мляко е различна. Освен това дзадзикито се овкусява със зехтин, а в раита мазнината липсва. Разбира се, индийската разядка може да бъде оприличена и на нашата "Снежанка", но подобно на гръцката салата, българският вариант също е доста различен.
Ако сте любопитни какъв е вкусът на раита и искате да се възползвате от способностите ѝ да укроти подлютеното ви небце, пригответе си я сами вкъщи и разнообразете домашните си кулинарни идеи.
Необходими продукти:
- 250 г кисело мляко
- 1 скилидка чесън
- Парче джинджифил, голямо колкото палец, настъргано на ситно
- Няколко стръка пресен кориандър, наситнени
- Няколко стръка прясна мента, наситнени
- Сока от половин лимон
- ½ с.л. гарам масала (подправка, смес от кориандър, канела, джинджифил и карамфил)
- ¼ краставица, настъргана, след което леко изстискана от сока
Начин на приготвяне:
- Смесете всички продукти заедно и поднесете, като поръсите с малко гарам масала.