Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Храната с италианско име, която никога няма да ви сервират в Италия

Кулинарният свят е необятен и пълен с неоткрити съкровища. Някои ястия се превръщат в шедьоври, обикаляйки целия свят, като така добиват по някоя нова частица от страната, на която гостуват. Точно така се появяват вариациите на оригиналните рецепти, предавани от поколение на поколение. Знаем ли обаче в кои от тях стои коренът на съответната държава, където са родени, и кои са просто тяхна имитация?

Една от най-популярните и обичани кухни в света безспорно е италианската. Почти няма човек на земята, който да не яде лакомо чиния с вкусна паста или парче сочна пица. Ястията от традиционната кулинарна култура на Италия обаче лесно попадат в обсега на импровизациите, в което няма нищо лошо, разбира се. Но винаги е добре да знаем, отивайки на почивка в Италия, коя е храната, която никога няма да ни сервират, не от нелюбезност, а защото няма нищо общо със страната, освен някои от базовите ѝ съставки.

Нека видим кои ястия влизат в тази категория.

Пица "Пеперони"

Някога считана за храна на бедните, днес пицата е повече от популярна в целия свят и изобщо не се свързва с първоначалното си определение. Вариациите ѝ са неизброими като всяка държава е направила такива, които да подхождат на местните кулинарни традиции.

Станалата популярна и в България пица "Пеперони" няма нищо общо с италианската кухня, освен, че е пица. Идеята за нарязания на тънко пикантен салам идва от Америка, след като имигранти от Италия идват в страната и донасят със себе си рецептата за тестеното творение. След като претърпява модификация в стила и вкуса на американците, се появява и популярната версия на пица "Пеперони". Затова не очаквайте да ви я сервират в традиционен ресторант в Италия.

Чиопино

Тази вкусна, пикантна яхния с риба и морски дарове има страхотно звучащо италианско име, но произходът ѝ далеч не е от там. По множество твърдения, първото място, където се появява ястието, е Сан Франциско.

И в тази рецепта са замесени италиански рибари имигранти, които приготвят яхнията с улова от деня, като смесват морските дарове с консервирани домати, вино и някои подправки.

Сандвич "Муфулета"

Сандвичите "Муфулета" може да са пълни с вкусни италиански колбаси и сирена, но и те нямат нищо общо с традиционната италианска кухня.

Зад създаването им за първи път през 1906 г. на италианския пазар в Ню Орлиънс, стои идеята работещите местни мъже да могат да се справят по-лесно с хапването на обяда като всичко бъде събрано на куп - месото, хлябът, сиренето и салатата, вместо да се консумират отделно, както обикновено.

Муфлетата бързо набира популярност, превръщайки се в емблематична храна за града.

Спагети с кюфтенца

Спагетите със сигурност са част от италианската кухня. Обикновено се сервират като предястие на по-малки порции, а не като част от основното.

Как се стига до срещата в една чиния на спагетите и кюфтенцата разказва историята на италиански ресторантьори, базирани в САЩ, които за да угодят на вкуса на американските си клиенти, съчетават двете отделния ястия в едно.

Дайте оценка:

Тагове: паста

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче