Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Дижонската горчица и различните ѝ приложения

Вижте за какво и как да я използвате

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

Дижонската горчица е известна със своя пикантен и наситен вкус и е една от най-популярните видове горчица в света. Кръстена е на френския град Дижон, откъдето и произлиза оригиналната ѝ рецепта. Тя се отличава с неповторимата си текстура и изкусителен аромат, чрез които ястията и специалитетите, в които се използва придобиват незабравим характер. Ето и какви са основните приложения на дижонската горчица в кулинарната практика.

Снимка: iStock by Getty Images

Мариноване на месо

Дижонската горчица е отлична за мариноване на меса като пилешко, свинско или телешко. Тя добавя изявен характер към вкуса и прави месото по-крехко и сочно. Смесете горчицата с малко зехтин, лимонов сок и чесън, розмарин или мащерка.

Салатен дресинг

Добавете лъжичка дижонска горчица към вашия любим салатен дресинг. Комбинирайте я с мед, балсамов оцет и зехтин, за да подчертаете вкусовете на свежите зеленчуци.

Сос за печено пиле

Загрейте малко краве масло в един тиган, добавете горчицата и разбъркайте добре. След това добавете 1-2 с.л. заквасена сметана и оставете соса да къкри, докато се сгъсти. Полейте пилето преди да го сервирате.

Сандвичи и бургери

Класически начин да използвате дижонската горчица е в сандвичи и хамбургери. Нанесете тънък слой върху хляба или месото, а можете също така да експериментирате с различни комбинации, като например добавяне на карамелизиран лук и настърган кашкавал.

Глазура за риба

Смесете горчицата с малко мед, лимонов сок и соев сос, след което намажете рибата преди да я изпечете. Тази глазура придава сладко-пикантен вкус и златиста коричка на рибата.

Супи и яхнии

Дижонската горчица се съчетава особено добре с картофени супи, крем супи от броколи или гъбени яхнии. Просто добавете малко от нея в края на готвенето, за да запазите интензивния й аромат.

Руска салата

1-2 чаени лъжички към рецептата за руска салата ще придадат приятен контраст към майонезения сос, като в същотото време няма никаква опасност такова количество да доведе до нежелан натрапчив вкус.

Купете тави за печене

Когато стане дума за печене, по-важно и от най-добрата рецепта е да имате подходящите тави, тави със скара, йенски тенджери, плочи и формички за сладкиши.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин краве масло чесън розмарин мащерка горчица свинско телешко пилешко бургер заквасена сметана лимонов сок мед соев сос кашкавал балсамов оцет сандвич кромид лук

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче