Късно събуждане в почивен ден. Всичко се случва бавно и постепенно, без никакво бързане. Има време за кафе, за ревю по пижама, за освежаващ душ, а защо не и за няколко страници от любимата книга.
Тези дни са като блажена светлина след тежката работна седмица, затова е силно препоръчително е да им се насладите докрай. А как може да стане това, ако не включите в програмата си поне едно засищащо хапване през деня?
Тъй като късното ставане от сън предполага късна закуска, която ще усложни нещата с традиционното време за обяд, ви съветваме да ги пропуснете и да преминете на следващото ниво - брънч. Това непринудено хранене в сутрешно-обедната част на деня става все по-популярно у нас. Благодарение на него уикендите се превръщат в лежерни, безгрижни дни, в които можем да споделим повече време с любимите си хора.
Думата "брънч" (brunch от англ. ез., бел. на авт.) е съкращение от английските думи breakfast, която означава "закуска", и lunch - обяд. Неговата история възниква през XIX в. в Англия сред елитарните общества в страната. Постепенно обаче храненето в тази част на деня - от 10 ч. до 14 ч., става популярно и в по-широката общественост.
Идеята на брънча е да се съчетаят най-добрите ястия от закуската и обяда, като се създаде по-непринудено и отпускащо изживяване, което да продължи по-дълго от традиционния обяд например (а, да, и е прието да се сервира алкохол, за разлика от закуската).
Не след дълго брънчът напуска пределите на Англия и започва да се разпространява успешно в Европа. Стига и до САЩ, където става силно популярен. През 30-е години на XX в. този вид хранене става обикновен елемент от живота на американците, особено в големите градове като Ню Йорк и Чикаго. Днес то е популярно в целия свят и е част от културата на много държави.
Трудно е да се определи кои са най-популярните ястия в брънча, тъй като те се различават според предпочитанията на хората и мястото, където се сервират. Обикновено те са комбинация от такива, които са подходящи както за закуска, така и за обяд.
Неизменна част от менюто на брънча са приготвените по различен начин яйца. Те могат да бъдат на очи, на омлет или в по-изискания си вид като яйца по бенедиктински и яйца по флорентински. И сандвичите биват предпочитани брънч, както сладките изкушения - палачинки, мъфини, кроасани и др. Салатите, плодовете и десертите също са сред предпочитаните.
В България брънчът е сравнително ново явление и през последните години започва да се появява в градската култура на по-големите градове. Но ако се върнем малко по-назад във времето, ще видим, че това хранене е оставило отпечатък в кулинарната история на света.
Една от случките, увековечили брънча, е свързана с династията Ротшилд - банкери от еврейски произход, чиито представители от фамилията са изявени меценати, общественици и филантропи. В един момент семейството разполагало с толкова много пари, че било трудно да ги инвестират в полезни проекти. Затова решили да осъществят една малко по-нестандартна идея - луксозен брънч, който да бъде сервиран на специално създадена маса за повода, поставена в градината на една от техните резиденции.
Масата имала специален въртящ се механизъм, така че гостите да могат да се насладят на красивата панорамна гледка на градината, докато се хранят. По време на брънча били поднасяни и екзотични ястия, за да може да се подчертае изяществото, съпътствало събитието.
Тази история е само малък пример за това как навремето богатите семейства се възползвали от този момент на разточително хранене.
Хубавото е, че днес не е нужно да сте от династията Ротшилд, за да преживеете нещо подобно, макар и не в този мащаб. Достатъчно е да сте заобиколени от любимите си хора, похапвайки вкусна храна в спокойствието на почивния ден - истинската същност на брънча.