Райската ябълка е един от най-полезни плодове, които можем да консумираме през есента и зимата. Със своя наситено оранжев цвят, сладък вкус и богато съдържание на хранителни вещества, тя не само е способна да ни донесе наслада, но и да ни направи по-здрави.
Едно от наименованията ѝ на гръцки език е Διόσπυρος (диóспирос) и идва от старогръцки. Буквално преведена думата означава "божествен плод", което отразява отношението на древните гърци към райската ябълка - смятали са я за изключително вкусна и ценна.
Произходът на този плод обаче се свързва с Китай и Япония, чиито народи отдавна знаят предимствата му, свързани със здравето. Едва през XVIII век райската ябълка е разпространена по Средиземноморието, а след това стига и до земите на Америка. В България тя е позната от много скоро - от средата на XX век, като днес се отглежда в някои части на Южна България и Черноморието.
Приличащата на домат ябълка е изключително издръжлива на ниски температури. Тя може да оцелее дори при -20 градуса, което е истински впечатляващо. Сортовете ѝ са много, но в България най-разпространен е "Хачия". Той е с по-едри и месести плодове, които са силно тръпчиви, когато са твърди, но стават изключително сладки и ароматни при напълноро им узряване. "Хачия" е популярен заради добрата си устойчивост на климатичните условия в страната и сравнително лесното отглеждане.
Друг популярен сорт, който се среща в България, е "Фую". За разлика от "Хачия", той може да се консумира още докато е твърд, тъй като не е тръпчив и е сладък дори в по-ранни стадии на зрялост. Това го прави чудесен избор, ако искаме веднага да му се насладим.
Но с какво всъщност райската ябълка е толкова полезна и защо е добре да я похапваме по-често, когато е в пика на сезона си.
Намалява стреса и подобрява настроението
Райската ябълка съдържа захари и витамини от група B, които подобряват настроението и помагат за намаляване на стреса и напрежението. Вкусът и ароматът на този плод носят приятно усещане, което е чудесен лек за напрегнатото ежедневие.
Има високо съдържание на антиоксиданти
Райската ябълка е богата на антиоксиданти като бета-каротин, ликопен, лутеин и витамин C. Те помагат на организма да се бори със свободните радикали, които предизвикват клетъчни увреждания и стареене.
Тя е богат източник на витамини и минерали
Райската ябълка е богата на витамини A, C и E, както и на минерали като калий, магнезий и фосфор. Витамин A е особено полезен за здравето на очите и за укрепване на имунната система. Витамин C подобрява имунитета и подпомага производството на колаген, а витамин E се грижи за здравето на кожата и предпазва клетките от оксидативен стрес.
Подобрява храносмилането
Този плод съдържа високо количество фибри, които подпомагат храносмилането и стимулират чревната перисталтика. Те помагат при проблеми като запек, а в същото време поддържат нивата на кръвната захар стабилни.
Приемът на повече фибри е ключов за здравословното функциониране на червата, което също помага за поддържане на нормално тегло.
Има ползи за сърцето
Благодарение на съдържанието на калий, който регулира кръвното налягане, райската ябълка ще ви помогне да поддържате сърцето си здраво.Танините в нея пък действат за намаляване на нивата на лошия холестерол в кръвта.
Честата консумация на този плод допринася за понижаване на риска от сърдечни заболявания и подобрява кръвообращението.
Укрепва имунната система
Витамин C в райската ябълка стимулира имунната система и подобрява съпротивителните сили на организма срещу инфекции и вируси. Това е особено важно през студените месеци, когато тялото е по-податливо на настинки и грипове. Редовното консумиране на райска ябълка може да ви помогне да преминете през студените месеци с по-здрав имунитет.
Подобрява зрението
Високото съдържание на бета-каротин в райската ябълка я прави полезна за поддържане на доброто зрение и за превенция на очни заболявания като катаракта и дегенерация на макулата.
Полезна е за костите
Благодарение на съдържанието на минерали като калий, калций и фосфор, райската ябълка допринася за здравето на костите. Тези минерали играят роля в поддържането на костната плътност и здравина, като предпазват от остеопороза и други заболявания на костната система.