Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Козуначени кифли с различни плънки

Идеални за закуска

От Марияна Желева Марияна Желева
80’ Подготовка
40’ Време за готвене
0 Порции
0 Трудност

Начин на приготвяне:

  • брашно - около 1 кг за козунак 
  • мая - 40 г
  • сол - 1 ч.л
  • прясно мляко - 200 мл
  • захар - 300 г
  • олио - 90 мл.
  • масло - 140 г
  • яйца - 6 бр.
  • ванилия - 2 пакетчета
  • орехи
  • сладко
  • стафиди
  • захар - за поръсване

Начин на приготвяне:

 

  1. Изкарваме яйцата на стайна температура. Прясното мляко го затопляме много леко, а маслото също го оставяме да се размекне много добре на стайна температура.
  2. От маята, млякото и 5 с.л от брашното се приготвя маяна смес, която се оставя да втаса на топло.
  3. В купа слагаме 5 от яйцата, солта, захарта и ванилиите и се разбиват с миксер, докато се разтвори захарта.
  4. Пресяваме брашното и в него правим кладенче. Вътре слагаме разбитата с миксера смес и втасалата мая с прясното мляко. После слагаме и мекото масло. Замесваме тестото около 20 минути. Покриваме тестото с кърпа на топло да втаса около 50 минути.
  5. След като е удвоило обема си, тестото го премесваме върху леко набрашнен плот. Разделяме го на две части и всяка от тях разточваме на кръг с точилка леко набрашнена. Режем кръговете на триъгълници. В широката част слагаме сладко с нарязани на дребно орехи и навиваме към върха.
  6. Вътре в плънката можем да сложим и накиснати предварително във вода стафиди.
  7. Всички кифли подреждаме в тава с хартия за печене на малко разстояние една от друга. Завиваме пак кифлите с кърпа на топло и оставяме да втасат за 70 мин.
  8. Като втасат ги мажем с останалото яйце, което преди това сме разбили в купичка с помощта на вилица и слагаме вътре 2 с.л прясно мляко.
  9. Намазваме всички кифли с четка и ги поръсваме със захар.
  10. Печем на 180 градуса в загрята фурна около 40 минути.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло сол олио стафиди сладко яйца бяла захар ванилия бяло брашно прясно мляко прясна мая орехи

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче