Начин на приготвяне:
- брашно - около 1 кг за козунак
- мая - 40 г
- сол - 1 ч.л
- прясно мляко - 200 мл
- захар - 300 г
- олио - 90 мл.
- масло - 140 г
- яйца - 6 бр.
- ванилия - 2 пакетчета
- орехи
- сладко
- стафиди
- захар - за поръсване
Начин на приготвяне:
- Изкарваме яйцата на стайна температура. Прясното мляко го затопляме много леко, а маслото също го оставяме да се размекне много добре на стайна температура.
- От маята, млякото и 5 с.л от брашното се приготвя маяна смес, която се оставя да втаса на топло.
- В купа слагаме 5 от яйцата, солта, захарта и ванилиите и се разбиват с миксер, докато се разтвори захарта.
- Пресяваме брашното и в него правим кладенче. Вътре слагаме разбитата с миксера смес и втасалата мая с прясното мляко. После слагаме и мекото масло. Замесваме тестото около 20 минути. Покриваме тестото с кърпа на топло да втаса около 50 минути.
- След като е удвоило обема си, тестото го премесваме върху леко набрашнен плот. Разделяме го на две части и всяка от тях разточваме на кръг с точилка леко набрашнена. Режем кръговете на триъгълници. В широката част слагаме сладко с нарязани на дребно орехи и навиваме към върха.
- Вътре в плънката можем да сложим и накиснати предварително във вода стафиди.
- Всички кифли подреждаме в тава с хартия за печене на малко разстояние една от друга. Завиваме пак кифлите с кърпа на топло и оставяме да втасат за 70 мин.
- Като втасат ги мажем с останалото яйце, което преди това сме разбили в купичка с помощта на вилица и слагаме вътре 2 с.л прясно мляко.
- Намазваме всички кифли с четка и ги поръсваме със захар.
- Печем на 180 градуса в загрята фурна около 40 минути.