Козуначени кифли с различни плънки

Категория:
Време за приготвяне:
0 минути
от: Марияна Желевана 24.04.2017г.

Продукти

брашно - около 1 кг за козунак София мел
мая - 40 г
сол - 1 ч.л
прясно мляко - 200 мл
захар - 300 г
олио - 90 мл.
масло - 140 г
яйца - 6 бр.
ванилия - 2 пакетчета
орехи
сладко
стафиди
захар - за поръсване

Начин на приготвяне

Изкарваме яйцата на стайна температура. Прясното мляко го затопляме много леко, а маслото също го оставяме да се размекне много добре на стайна температура.

От маята, млякото и 5 с.л от брашното се приготвя маяна смес, която се оставя да втаса на топло. В купа слагаме 5 от яйцата, солта, захарта и ванилиите и се разбиват с миксер, докато се разтвори захарта.

Пресяваме тестото и в него правим кладенче. Вътре слагаме разбитата с миксера смес и втасалата мая с прясното мляко. После слагаме и мекото масло. Замесваме тестото около 20 минути. Покриваме тестото с кърпа на топло да втаса около 50 минути.

След като е удвоило обема тестото го премесваме върху леко набрашнен плот. Разделяме тестото на две части и всяка част разточваме на кръг с точилка леко набрашнена. Режем кръговете на триъгълници. В широката част слагаме сладко с нарязани на дребно орехи и навиваме към върха.

Вътре в плънката можем да сложим и накиснати предварително във вода стафиди. Всички кифли подреждаме в тава с хартия за печене на малко разстояние една от друга. Завиваме пак кифлите с кърпа на топло и оставяме на втасат за 70 мин.

Като втасат ги мажем с останалото яйце, което преди това сме разбили в купичка с помощта на вилица и слагаме вътре 2 с.л прясно мляко. Намазваме всички кифли с четка и ги поръсваме със захар. Печем на 180 градуса в загрята фурна около 40 минути.

Коментари