Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация
2 пакета замразен микс от зеленчуци (общо 800 г)
400 г червено месо (телешко)
600 г пилешко месо
ориз, фиде или 7-8 спагетки
50 г растителна мазнина
черен млян пипер
сладък червен пипер
ронена чубрица
розмарин
пресен магданоз
дафинов лист
лук
1 картоф
няколко чери доматчета
3 сварени яйца

Подготовката на месото изисква половин час за всяко, още от предната вечер и включва: нарязване на късчета и запържване, поотделно за пилешкото и телешкото в растителна мазнина. За телешкото е добре първите 10 минути да сме похлупили с капак, като го задушаваме без сол и подправки. Телешкото изисква поне трийсет минути само за запържване в отделен тиган. Заедно с мръвчиците добавяме и 2 лъжици олио, 3 лъжици топла вода, 2 дафинови листчета. Като е вече пържено – задушено поръсваме с розмарин. В случай, че месото е по твърдо след трийстата минута, добавяме още 2-3 с.л. топла вода и захлупваме, изключвайки котлона. Сваряваме за 10 минути поне 3 яйца, които е добре да обелим и приберем на студено. Прибираме подготвените 2 отделни съдчета в шкаф, така че човек, или котка да не ни изненадат за сутринта.

Докато се разсънваме: 600-те грама бяло пилешко месо, което сме си запържили на хапки още от вечерта с 1 глава червен лук (разрязана на 4) и ронена чубрица, сол и 600 мл вода, оставяме до завиране. От двата пакета микс смесваме и разделяме на три разнородни купчинки. Едната трета е за ЛИСИЧЕТО, а другите две за другите супи. Не се занимаваме с детайли, а така, че да имаме по-еднороден зеленчуков вкус, преобладаващ различно, при всяка от тенджерките. Това може да сме направили предварително от вечерта и оставили в хладилника. Добавяме от замразения микс, щом водата заври. Ориз - колкото чашка за шот /ракиена/ сме пуснали в тенджерката още преди замразените зеленчуци, докато сме на силен котлон. След 12-ата минута снемаме готовата супа от котлона. Пускаме в тенджерата две кубчета лед и разбъркваме супата. След като разпределим по купичките, сервираме с лимонов резен, млян черен пипер и допълнителна щипка сол – ЛИСИЧЕ.

На сутринта слагаме 400-те грама телешко, нарязано на дребни парченца запържено-задушени от вечерта да къкрят 10 минути, поляти с 600 мл гореща вода от електрическа кана, заедно с ½ глава лук, розмарин, дафинови листчета и към 10-aта минута добавяме 1 средно голям картоф, обелен и нарязан на едри хапки, червен сладък пипер и сол, /около малка лъжичка/. Щом и картофчето заври, сипваме от замразените зеленчуци до 300 г. Снопче от 7-8 начупени с ръка спагети - около 6 минути преди края на варенето. С половин чери доматче на порция; охлаждаме. Романтична идея е да се направи с разрязано чери доматче „сърчице“, обаче не ни се намира клечка за зъби /за съединяване на доматените половинки/. Ако имаме сметанки за кафе, можем да сервираме към готовата купа /охлаждат / . На масата оставяме купичка с лед и солница, за да не си опарим езиците още на закуска, понеже бързаме. Количеството е за 3 купи от ВЪЛЧАКА.

Печките са направени с повече котлони, за да не закъсняваме сутрин. Комбинираме заедно, ЛИСИЧЕ и ЗЪРКЕЛИ, както и ВЪЛЧАКА - ЗЪРКЕЛИ като една закуска на 3-ма - 4-ма човека, които претендират за уникални комбинации и предпочитат да си овкусяват яденето според настроението. Предварително запържени месца: В тиган с 24 см дъно, спокойно се настаняват 400 грама нарязани по на 3 всяка от продаваните в пакети мръвчици гулаш. Сутринта се нуждаем от 12 до 20 минути за варене на супите. Ако работим на два от котлоните - времето се запазва, тоест имайки сварени и обелени яйца, както и втора тенджера за същите петнайсетина минути сме си сготвили две различни супи.

ПРЕДВАРИТЕЛНА ПОДГОТОВКА: 40 мин. за трите супи общо

Време за приготвяне на закуската сутринта - 25 минути
Изваждаме от хладилника към 250 г замразен микс (където преобладават грахчетата, зелен фасул и морковчета), мъъъничко зехтин и накълцан пресен магданоз. Отделно сварените от вечерта 2-3 яйца, обелваме и правим предварително на половинки - за ЗЪРКЕЛИ. В тенджера с 600 г вряща вода, поставяме замразените зеленчуци и на 7-ата минута добавяме сол, малко фиде или начупени спагети, 1 л. зехтин и изключваме. Доматчето е за охлаждане, заедно с пресен магданоз, които оставяме за към 12-ата минута при вече готова супа. За много яки ЗЪРКЕЛИ трябва консумиращият да е поне на 14 години, защото добавям и малка червена люта чушка, която се слага в последния момент и не-се-ва-ри. Едно-две отгризвания сутрин са достатъчни да усетим до ушите си ЗЪРКЕЛИТЕ.

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче