Френски макарони с шоколад и портокал

Категория: / Десерти
Време за приготвяне:
120 минути
от: Irina Andreeva Jolieна 09.02.2017г.

Продукти

60 г (около 2 бр. белтъци)
50 г бадемово брашно (пресято поне 3 пъти преди меренето)
100 г пудра захар (пресята 3 пъти)
40 г кристална захар
щипка сол
10 г какао 

За пълнежа:
100 мл сладкарска сметана
100 г черен шоколад
портокалови корички, прясно настъргани

Начин на приготвяне

Измерете добре всички продукти. Белтъците отделете от жълтиците поне 3 дни преди приготвянето на макароните и оставете в хладилник в кутийка. Извадете преди приготвянето, за да станат на стайна температура. Пресейте заедно пудрата захар и бадемовото брашно. В чиста и суха купа разбийте белтъците на пяна с щипка сол на средни обороти на миксера. Увеличете оборотите и постепенно, без да спирате, добавете малко по малко кристалната захар. Разбийте, докато получите лъскави белтъци с не много твърди върхове.

Към разбитите белтъци започнете да добавяте на три пъти бадемовото брашно с пудрата захар и какаото, като бъркате със силиконова лопатка. Бъркането става по метода наречен макаронаж или фолдинг. Загребвате смес и минавате с лопатката по стената на купата, завъртане и притискате сместа в средата към дъното и изтегляте към вас. Повторете няколко пъти, докато поемете всичкото брашно и сместа стане гладка. Трябва да се стича по бъркалката, но да е гъста. Не прекалявайте с бъркането, за да не спаднат прекалено белтъците.

Напълнете сместа в пош с кръгъл широк накрайник. Шприцовайте кръгчета с големината около 4 мм диаметър върху застлани с хартия за печене две големи плитки тави. Оставете разстояние между тях или използвайте специална силиконова подложка за макарони. Оставете да починат поне за час, докато хванат коричка отгоре и не лепнат при пипане. Времето зависи от влажността на помещението.

Печете макароните в загрята фурна по средата за 15 минути на 150 градуса. Не затваряйте плътно вратичката, за да излиза влагата. Поставете дръжката на дървена лъжица за улеснение. Готовите макарони трябва да образуват поличка след печене или крачета, които не бива да са с диаметър по-голям от самата основа. Оставете да се охладят и отлепете внимателно от хартията.

Пригответе шоколадовия крем, като разтопите на водна баня шоколада и сметаната. Разбъркайте добре, добавете портокаловите корички. Щом се стегне леко, изсипете в пош. Сортирайте макароните две по две еднакви по големина. На дъното на едната шприцовайте ганаша в средата. Слепете с втората. Така процедирате и с останалите. Оставете в хладилник за 24 часа, преди да ги хапнете, за да могат да омекнат и да поемат от крема.

Коментари