200 г спагети
300 г добре почистени и измити пресни миди
100 г скариди
10 чери домата
1/3 връзка магданоз
1 лимон
щипка пеперончино (може и прясна люта чушка)
2 скилидки чесън
зехтин екстра върджин
сол и пипер на вкус
Слагаме голяма тенджера с подсолена вода на котлона. Докато чакате водата да заври, измивате и почиствате мидите и скаридите. Нарязвате чери доматите, чесъна и лютата чушка. Слагате дълбок тиган да се загрява. След като водата в тенджерата заври, слагате спагетите. В загретия тиган сипвате зехтин и слагате чесъна и лютата чушка да се запържат за около 30 секунди. Добавяте скаридите и мидите, сол, пипер и около 100 мл от водата, в която се вари пастата. Захлупвате за 3 минути, докато мидите се отворят. След това слагате нарязаните на четвъртинки или половинки чери домати, изстисквате половин лимон и готвите още 2 минути.
Изцеждате пастата, като запазвате 1 чаша с водата, в която се е варила. Изсипвате спагетите при мидите (без да ги миете) и разбърквате добре. Много е важно да не оставяте пастата да изсъхне - затова е и водата, ако има нужда от нея.
Сервирате в 2 чинии, поръсвате с нарязан магданоз и малко зехтин.
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност