Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация
За тестото:

1 кг бяло брашно
5 яйца
1 кубче прясна мая
250 мл прясно мляко
250 г кристална бяла захар
200 мл олио
2 пак. ванилия
настъргана кора от 1 лимон и 1 портокал

За плънката:

100 г бели стафиди
1 кутия (140 г) цветен локум

За поръсване:

1 яйце
бяла кристална захар


Преди да започнете, трябва да знаете три важни неща за правенето на козунак: необходими са ви качествени и пресни продукти; температурата на помещението по време на месене и втасване трябва да е постоянна между 24-26 градуса;  бъдете старателни и търпеливи.

Всички продукти трябва да са на стайна температура, с изключение на млякото, което затопляте. Половината от топлото мляко сипвате при натрошената мая и размивате на каша, добавяте 2 с.л. от брашното и оставяте да шупне за около 5 минути. В останалото мляко слагате захарта. В дълбока тава/купа пресявате два пъти брашното, отмервате олиото и оставяте на страна. Разбивате яйцата с тел/бъркалка, докато започне да се образува пяна. Постепенно замесвате тестото, като бъркате с лъжица, и сипвате последователно на порции мляко, мая, разбити яйца и олио, но не цялото - оставяте около 50 мл за замесване. Прибавяте настърганата кора от лимон и портокал.

След като сте изсипали всички съставки и сместа е поела брашното, намазвате с 1 с.л. от останалото олио масата/плота, изсипвате тестото и започвате да месите. Периодично сипвате отново олио върху плота, докато тестото го поеме, вдигате тестото и го удряте поне 15-20 пъти. Месенето продължава около 20-25 минути.
Намазвате дълбок съд с олио, слагате тестото и покривате с кърпа, за един час.

През това време накисвате стафидите в 1 ч.ч. гореща вода, а локума нарязвате на малки кубчета. Втасалото тесто разделете според съдовете, в които ще печете в съотношение 1:1 или 2:1. Тавите ми са по-голяма елипса и по-малка правоъгълна тава, затова избрах втория вариант 2:1. По-голямата част от тестото разделих на четири равни топки, всяка размесих с ръце на елипса с размери приблизително 35x15см, като в две от тях поръсих отцедени и подсушени стафиди, а в другите две локум.

Навивате на рула и ги усуквате като конец, сплитате на плитка и слагате в намазана с олио форма/тава с хартия за печене. Докато сплитате втория козунак, загрейте фурната на 100 градуса. Намажете първия козунак с разбито яйце и поръсете със захар, сложете го във фурната и след 10 минути увеличете температурата на 160 градуса за още 35-40 минути. Ако се зачерви много отгоре, сложете алуминиево фолио и продължете печенето.

Като извадите първия козунак, отворете вратата на фурната да се охлади леко, през това време намажете втория козунак с яйце и поръсете със захар, печете отново 40-45 минути.

Готовите козунаци ще ви изкушат с уханието и вида си да ги пробвате още горещи, но не правете тази грешка ще ви се сторят сурови и няма да усетите захарта напълно.

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче