Прясно зеле с ориз и содена питка

Категория: / Бъдни вечер
Време за приготвяне:
90 минути
от: Violeta Matevaна 11.11.2015г.

Продукти

1 прясна зелка
5 с.л. олио
1 к.ч. ориз
сол
червен пипер
черен пипер
2 дафинови листа
1 ч.ч. консерва домати
магданоз
люта чушка

за содената питка:
1 кофичка кисело мляко
1 равна ч.л. сода за хляб
1 к.л. бакпулвер
3 с.л. олио
1 яйце
1 ч.л. сол
600 г типово брашно

Начин на приготвяне

Почистваме и нарязваме зелето на ситно, претриваме със малко сол. Загрява се олиото, добавя се зелето и запържваме за кратко. Прибавят се червен пипер, домати, дафинов лист и черен пипер. Разбърква се и доливаме малко вода под зелето. Щом заври, добавяме ориза. Оставяме да се готви до готовност на ориза, като от време на време се разбърква. Поръсваме нарязан ситно магданоз, една люта чушка и сервираме.

За содената питка разбиваме содата и бакпулвера в киселото мляко да шупне. Сипва се в средата на брашното, добавяме яйцето, олиото, солта и замесваме средно меко тесто. Оставя се 10 минути да почине. Разстила се с намазнени ръце в тавичка, намазана с олио. Отгоре се набожда с вилица. Печем в загрята фурна 180 градуса 30 минути до зачервяване.

Коментари