Кейк с ”Petit” за апетит

Категория: / Десерти
Време за приготвяне:
90 минути
от: Violetta Violettaна 11.08.2014г.

Продукти

1 пакет бисквити Petit

за крема (средния пласт) -

500 мл. прясно мляко
2 броя яйца
1/2 ч.ч. (може и малко повече) захар
5-6 с.л. брашно
1 ванилия

за блата -

3 броя яйца
200 г. захар
1 1/2 ч.ч. брашно
3 с.л. какао (аз използвах Нескуик)
1 бакпулвер
1/2 ч.ч. олио

Начин на приготвяне

Приготвих го в правоъгълна тавичка за еднократна употреба, но можете и да използвате тортена форма с падащо дъно.

1. Най-напред си приготвяме крема.

Слагаме да се сгорещи на котлона млякото, а през това време разбиваме яйцата със захарта до побеляване, добавяме брашното и ванилията и отново разбъркваме добре. Не трябва да остават бучки.

Когато млякото се сгорещи, дръпваме го встрани от котлона и изсипваме сместа, като бъркаме едновременно и енергично. Слагаме отново на котлона и бъркаме до сгъстяване на крема.

Оставяме го да изстине напълно, но го покриваме с фолио, за да не хване коричка.

2. Дъното на тортена форма или продълговата малка тавичка намазваме с масло с помоща на четка. Отгоре си подреждаме бисквитите плътно една до друга с шарката надолу..

3. Върху бисквитите внимателно изсипваме вече изстиналия крем, като го разпределяме равномерно навсякъде.

4. Върху крема изсипваме сместа за блата.

В подходяща купа чукваме яйцата и ги разбиваме със захарта до побеляване. Добавяме, олиото, какаото и пресятото брашно с бакпулвера. Разбъркваме добре.

5. Внимателно поставяме тавичката (или тортената форма) в леко затоплена фурна, и печем на 170 градуса до готовност на блата, като проверяваме внимателно с дървен шиш.

6. Когато е готов сладкишът, го оставяме да изстине напълно. Внимателно го обръщаме в подходящ поднос и нарязваме на триъгълници.
Отгоре може да декорирате със сметана, пресни плодове или топинг - въпрос на вкус и личен избор.

Но и да не го направите, сладкиша си е вкусен.

Коментари