Чийзкейк с пресни малини

Категория: / Десерти
Време за приготвяне:
120 минути
от: Aneliq Terzievaна 15.05.2014г.

Продукти

1 и 1/2 опаковка бисквити (около 300 г) - чаени, обикновени
(аз използвах Еверест какао и тъй като не ми достигнаха прибавих и малко обикновени бисквити)
1 чаена лъжичка канела
1 пакетче масло - 125 г
3 пакетчета крема сирене по 125 гр
1 кофичка заквасена сметана - 200 г
1 чаена чаша пудра захар
3 яйца (всичко трябва да е на стайна температура)
100 г млечен шоколад
няколко пръчици канела
малинов сос - 200 г
пресни малини
100 мл вода
2-3 суп. лъжици захар
сок от половин лимон

Начин на приготвяне

Натрошаваме бисквитите на ситни трохи (може да използваме кухненски робот, но лесно става и на ръка). Добавяме канелата и разтопеното масло. Разбъркваме добре. Получава се ронливо тесто, което разстиламе в кръгла форма с подвижен пръстен. За по-лесно отделяне при сервиране можем да намажем формата с разтопено масло. Притискаме добре с ръце или с долната част на супена лъжица. Оформяме леко прагче. Поставяме формата за около 10 мин. в камерата на хладилника или фризера, за да стегне блата.

Разбиваме яйцата и крем сиренето с миксер до получаване на гладка смес. Прибавяме захарта и сметаната и отново разбиваме добре. Изсипваме сместа върху бисквитената основа. Печем кейка в предварително загрята фурна за около 30 мин. Когато е готов, се образува лека кафява коричка. Оставяме го да изстине във фурната.

Приготвяне на соса
Оставяме няколко малини за украса. Останалите продукти слагаме на котлона, за да заври сместа. След като това стане, оставяме да се редуцира до сос, който като консистенция наподобява сладко/конфитюр. Можем да прецедим соса или да го използваме така, като го оставяме за 10-15 мин. да стегне. Напълно изстиналият чийзкейк заливаме със соса. Оставяме да се стегне за няколко часа в хладилника, най-добре за една вечер. При поднасяне освобождаваме пръстена на формата и гарнираме с пресни малини, настърган шоколад и канелени пръчици.

Коментари