Кокосова торта Рафаело

Категория: / Десерти
Време за приготвяне:
90 минути
Аватарот: Соня Шатевана 28.10.2013г.

Продукти

за форма с диаметър 18 см
8 порции

блатове

4 белтъка от големи яйца
щипка сол
50 г сурови бадеми или брашно
50 г брашно с набухвател
150 г кокосови стърготини
220 г пудра захар

крем пълнеж

4 жълтъка
100 г захар
100 мл кокосово мляко
(млякото е само защото нямам кокосова есенция)
100 г бял шоколад
250 г маскарпоне
150 мл течна неподсладена сметана
30 мл бадемов ликьор

крем за измазване

100 г крем сирене
1 с.л. захар
2 с.л. квасена сметана
кокосови стърготини за поръсване

Начин на приготвяне


блатове

фурната на 160 С
2 форми 18 см се застилат с хартия за печене и се намазват с масло по дъното и по стените
белтъците се разбиват с щипка сол на сняг
прибавя се на части захарта и се разбива до усвояването й
бадемите се смилат в блендер до получаване на брашно
смесват се брашната и кокосовите стърготини
внимателно , на части  като се бърка с шпатула се смесват брашната и белтъците
разделя се на 2 части в двете форми
пекат се в загрятата фурна за около 30-35 минути
изваждат се от фурната, оставят се да застинат и блатовете се изваждат от формите
изчаква се до пълното изстиване и се разрязват с помощта на къдрав нож хоризонтално на 2

крем

жълтъците се разбиват със захарта  в стъклена или метална купа до побеляване
добавя се   ликьора
купата се слага на водна баня и бъркането продължава докато кремът започне да се сгъстява
отдръпва се и се оставя да се охлади
маскарпонето се разбива с пудрата захар, добавя се сметаната и се разбива отново
кокосовото мляко се загрява на микровълнова, без да заври и в него се слага начупения шоколад, бърка се до пълното разтваряне на шоколада
смесват се млечния, шоколадовия и жълтия крем - получава се не много гъст крем, който стяга за малко в хладилника

сглобяване

едно блатче на дъното на чиния, стяга се с ринг
намазва се добре с крема
покрива с ес блат, крем и така до края
оставя се в хладилника за следващия ден

крем сиренето се разбива със захарта и сметаната (захарта  е на вкус)
получава се гъст крем, с който се измазва тортата
поръсва се навсякъде с кокосови стърготини
моята украса е от същия крем и филирани бадеми

Коментари