Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация
за 6 порции

    1 малка ''свинска''* тиква
    800 г шарено свинско месо
    2 с.л. олио
    1 голяма глава кромид лук
    3-4 скилидки чесън
    2 с.л. настърган джинджифил
    1 с.л.соев сос
    1 с.л.балсамико оцет
    1 с.л. захар
    черен пипер
    1 ч.ч. вино
    1 дюля
    няколко сушени сини сливи
    няколко кръгчета сушени червени домати
    щипка канела

* в нашия край казват "свинска" на тази тиква, жълта с много твърда кора и не много сладка, но пък по-ароматна



    ако тиквата може да се събере цялата в микровълновата печка, се надупчва с ножа на няколко места и се готви в МВ за 10-15 минути
    ако е голяма, отрязва се капаче и пак се мушка в МВ за 10 минути
    омекналата тиква лесно се почиства от семките и се оставя настрана
    дюлята се разрязва на 2 и се поставя в МВ за 5 минути
    изважда се и се реже на едро, без да се бели, тъй като кората е много ароматна
    месото се реже на малки парчета и се задушава в загрятото олио

    прибавя се джинджифила и се обърква хубаво
    добавя се нарязания на едро лук и чесън и задушаването продължава още 5-6 минути
    прибавят се соевия сос, виното, оцета, захарта и черният пипер
    готви се още 10 тина минути и се прибавят сушените сливи, домати и нарязаната дюля
    задушава се до полуготовност на месото, не е дълго, трябва да остане течност, ако е необходимо се добавя 1 ч.ч. топла вода

    прибавя се канелата, разбърква се и се изсипва в тиквата

    тиквата се захлупва с отрязаното капаче и се слага в тавичка с малко вода на дъното
    пече се 200 С за около 2 часа (може и по-малко), до пълното омекване на тиквата (проверка - като се вдигне внимателно капачето, се пробва с вилица вътрешността на тиквата дали е мека)
    изважда се и внимателно, с помощта на решетъчната лъжица се прехвърля в голяма чиния за сервиране
    сервира се с малък  черпак, като се слага от месото и се задълбава и от тиквата

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче