Кайсиево парфе с маскарпоне

Категория: / Десерти
Време за приготвяне:
50 минути
Аватарот: Соня Шатевана 23.08.2013г.

Продукти

за форма 18-20 см
за основата

    100 г какаови бисквити
    50 г масло
    1 к.ч.запечени ситно смлени орехи

за сметановия слой

    100 мл прясно мляко
    250 г маскарпоне
    200 мл течна сметана
    300 г квасена сметана
    500 г кайсиево сладко
    (за кайсиевото сладко - 500 г кайсии и 300 г захар)
    3 с.л. коняк
    1 капсула ванилия
    2 п.желатин

за горния слой

    няколко пресни кайсии
    1/2 пакет (35 г) готов кисел с порт. вкус "Кастело"
    200 мл вода
    оранжева боя на върха на ножа

(може да се замени с вода, захар, лимонов сок, боя и желатин)

Начин на приготвяне

за основата
бисквитите и орехите се смесват,  поставят се в блендер  и се смилат
добавя се маслото, нарязано на кубчета и се смила до получаване на мокра еднородна смес
форма с откопчаващ се пръстен се намазва с масло
сместа  се разпределя равномерно на дъното на основата като се притиска с ръце или лъжица
оставя се в хладилник да се стегне

кайсиево сладко
кайсийте се нарязват на на едро и се посипват със захарта
варят се на слаб огън до леко сгъстяване на сиропа

сметанов желиран слой
желатинът се накисва в прясното мляко, изчаква се да набъбне и с е загрява леко на МВ
маскарпонето се разбива за малко с миксера
добавя се квасената сметана и се разбива добре
изсипва се течната сметана, разбива се. Смесва се с приготвеното сладко, разбърква се.Нека да останат парченца от плодовете.
накрая се изсипва разтворения желатин, разбърква се до еднородна смес
изсипва се върху приготвената основа и се оставя в хладилника да се стегне поне за 3-4 часа

желатинов плодов слой

кайсиите се нарязват и подреждат върху сметановия слой
готовият кисел се разтваря в горещата вода, добавя се оцветителя и се оставя да изстине напълно
изсипва се върху кайсиите и се оставя в хладилника до пълното желиране

Поднася се за завършек на вечерта  с чаша хубав коняк!

Коментари