Парфе с малини

Категория: / Десерти
Време за приготвяне:
75 минути
от: иван пейчевна 14.07.2013г.

Продукти

БЛАТ
2 бр. яйца,
1/2 ч.чаша захар,
2/3 ч.чаша брашно,
1 ванилия,
180 мл. сок от компот от кайсии /праскови/
1 ч.л. с връх бакпулвер.

КРЕМ
3 жълтъка,
1/2 ч.чаша захар,
1 пакетче краве масло -125 гр.,
400гр.- 2 опаковки заквасена сметана
3 белтъка + 1/2ч.чаша захар разбити на сняг,
100 мл. ликьор от малини,
100 мл. подсладено кондензирано мляко.

2 пакета желатин
300гр. малини
малинов сок

Начин на приготвяне

За блата - Разбиват се яйцата заедно със захарта и ванилията до побеляване. Постепенно се прибавя брашното, в което предварително се смесва бакпулвера. След изпичане /в тавичка с диаметър 26-28см./ се сиропира докато е горещ със сок от компот /кайсия или праскова за жълт цвят/.

Кремът се приготвя, като кравето масло се разбива със захарта на пяна, един по един се добавят жълтъците и се бие до побеляване.Слага се ликьорът и се разбърква. След това се поставя на нагревателен уред на водна баня и бърка до сгъстяване. Отнема около 17-18мин. Белтъците се разбиват на сняг с тяхното количество захар. Размекнатото краве масло се разбива с кондензираното мляко до гладка смес. Постепенно се прибавят изстиналите жълтъци и сметаната. Накрая се слагат разбитите на сняг белтъци. Бърка се с дървена лъжица,за да не спадне сместа.

2 пакетчета желатин се заливат със 100мл. студена вода, като набъбне се слага на огъня на водна баня докато се разтопи, бърка непрекъснато. След като изстине, към желатина постепенно се добавя крема, като постоянно се разбива с телена бъркалка. С готовата смес се залива блата и се оставя в хладилника да стегне.

Накрая се гарнира с плодове по желание – 300гр. малини. Приготвя се желатин - 2 пакетчета с малинов сок /разреден с вода – 250мл./, загрява се на водна баня докато се избистри и като поистине 1-2минути се заливат плодовете.

П.П.
Може да се приготви и с готов блат – ванилов.
Кремът се излива в желатина, а не обратно, защото иначе кремът е студен и веднага стяга желатина, става на парчета и не може да се разпредели равномерно и да желира сместа.
Ч.ч. = 250мл.

Коментари