Чилийски лаврак с ябълков лак върху пудинг

Категория: / Риба
Време за приготвяне:
120 минути
от: Mariana Panova-Gizdarskaна 06.06.2013г.

Продукти

1 голям лаврак

За Butternut скуош хлебен пудинг с чубрица и копър
2 ч.чаши хлебни кубчета
1/4 ч.ч дребен лук шалот,нарязан на ситно или пресиран.
1 с.л.масло
1/2 ч.ч целина,нарязана на кубчета
1/4 ч.ч копър нарязани на кубчета
1/4 ч.ч Butternut скуош нарязан на кубчета
1 с.л.прясна чубрица
1/2 с.л.пресен магданоз
1/2 с.л.пресен босилек
1/2 с.л.пресован чесън
2 яйца
1 ч.ч. Half&Half (течна готварска сметана)
настърган пармезан
1 ч.ч. нарязани на кубчета сушени ябълки

За Apple Beurre Blanc
1 с.л.шалот, нарязан на дребно
2 с.л.масло
1/2 ч.ч.настъргани пресни ябълки
1/4 ч.ч.ябълков сок
1/4 ч.ч.бяло вино по избор
1/4 Apple Jack Brandy
1/4 ч.ч.Heavy Cream (или течна готварска сметана)
230 гр безсолно масло, нарязано на кубчета
2-4 с.л.мед
щипка морска сол.

За Аpple Lacquer (Ябълков ''лак'')
1 ч..л черен пипер смлян
250 гр ябълков оцет
2 ч.ч ябълков сок от концентрат
100 гр. мед
щипка морска сол

Начин на приготвяне

Приготвяне на Butternut скуош хлебен пудинг с чубрица и копър
*хлебните кубчета се пекат до златист цвят и се остявят на стайна температура.
*задушава се в маслото лукът, прибавят се целината, копърът и Butternut скуош.
*Прибавят се чубрицата, магданозът, босилекът и чесънът.
*Охлажда се и се оставя.
*В отделен съд се смесва Half&Half (течна готварска сметана) с яйцата, отделя се 1/4 ч.ч за поливане на сместта след като се разпредели във формата за кексчета(мъфини). От тази смес излизат 12 .
*В по-голям съд се смесват хлебните кубчета, прибавя се охладената смес и Half&Half (течна готварска сметана) с яйцата.
*Прибавят се сушените ябълки и пармезана.
*Така получената смес се разпределя в тавичка за мъфини, предварително напръскана или намазана с олио, като отгоре на всяко се добавя с лъжица от отделената 1/4 ч.ч. сметана и яйца и малко от пармезана.
*Пекат се на 350F (180 С) до готовност.

За Apple Beurre Blanc
*Задушаваме настърганите ябълки и шалот в маслото.
*Добавяме ябълковия сок, виното и Apple Jack Brandy.
*Добавяме Heavy Cream (или течна готварска сметана) до редуциране 2/3 на сместта.
*Добавяме бавно, разбърквайки непрекаъснато на слаб огън маслото, нарязано на кубчета.
*Добавяме мед и сол.

Аpple Lacquer (Ябълков ''лак'')
*На слаб огън в отделен съд се смесват съставките и се разбърква непрекъснато до получаване консистенция на кленов сироп.
*Прибавя се солта.

Приготвяне на ''лакирания'' лаврак
*Рибата се намазва с подправките.
*Добавя се от ''ябълковия лак' 'отгоре.
*Поръсва се с магданоза.
*Пече се на слаба фурна. След няколко минути се добавя от ''ябълковия лак'' отгоре. След още няколко минути отново се повтаря процедурата и така до готовност.

Следва аранжирането на чинията от така приготвените продуки.

*Поставяме първо пудинга, който ни дава желаната височина.
*Върху него поставяме парчето риба.
*Поставяме аспержите, леко задушени в маслинено олио.
*Изсипваме няколко лъжици от Apple Beurre Blanc.
*Настъргваме малко от ябълка, която покрива основата на аспержите. *Декорираме с пресни стръкчета чубрица и капки от Аpple Lacquer (Ябълков ''лак'') върху Apple Beurre Blanc.

Това е еднин прекрасен и много вкусен рибен специалитет - рецепта на високо професионално ниво. Сервира се в по-изисканите ресторанти. Да Ви е вкусно,ако решите да си го направите и у дома :)

Коментари