Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация
за 10-12 порции

    1 кг свински гърди
    1 кг телешко месо
    1 голяма кисела зелка
    1/2 ч.ч. ориз*
    2-3 с.л. олио
    100 мл вино
    1 ч.л.едро смлян черен пипер
    1 с.л. червен пипер
    1 ч.л. див кимион**
    няколко зрънца от анасон
    1 ч.л. чесън на прах или няколко скилидки

*ч.ч. е с вместимост 200 мл
 **може и обикновен, но да увеличите анасона



    телешкото месо се сварява предварително до почти готово(защото в магазина продават не точно телешко, а месо от доста по-възрастни животни).За да сме сигурни, че няма да остане сурово.
    свинските ребра се режат на порционни парчета и се запържват за кратко от двете страни в загрятото олио до зачервяване т.е. запечатване
    изваждат се и в същата мазнина се запържва оризът
    зелката се мие, реже се на дребно и пак се измива и отцежда добре
    в гърнето се реди зеле, ориз,  от двата месо и се поръсва с подправките, накрая се завършва със зеле и подправки
    налива се виното и 4 ч.ч. от телешкия бульон. Ако няма толкова бульон се долива вода.
    гювечът се покрива с капака и се поставя във фурната
    пече се 15 минути или до достигане на 220С и веднага се намалява на 180 С
    пече  се още  1,5 -2 часа.Проверява се да не е много сухо или да не се превари. Оризът трябва да е с цели зърна, а свинското да се отделя от кокала.


Сервира се с хубаво червено вино, например Каберне.

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче