за 10-12 порции
1 кг свински гърди
1 кг телешко месо
1 голяма кисела зелка
1/2 ч.ч. ориз*
2-3 с.л. олио
100 мл вино
1 ч.л.едро смлян черен пипер
1 с.л. червен пипер
1 ч.л. див кимион**
няколко зрънца от анасон
1 ч.л. чесън на прах или няколко скилидки
*ч.ч. е с вместимост 200 мл
**може и обикновен, но да увеличите анасона
телешкото месо се сварява предварително до почти готово(защото в магазина продават не точно телешко, а месо от доста по-възрастни животни).За да сме сигурни, че няма да остане сурово.
свинските ребра се режат на порционни парчета и се запържват за кратко от двете страни в загрятото олио до зачервяване т.е. запечатване
изваждат се и в същата мазнина се запържва оризът
зелката се мие, реже се на дребно и пак се измива и отцежда добре
в гърнето се реди зеле, ориз, от двата месо и се поръсва с подправките, накрая се завършва със зеле и подправки
налива се виното и 4 ч.ч. от телешкия бульон. Ако няма толкова бульон се долива вода.
гювечът се покрива с капака и се поставя във фурната
пече се 15 минути или до достигане на 220С и веднага се намалява на 180 С
пече се още 1,5 -2 часа.Проверява се да не е много сухо или да не се превари. Оризът трябва да е с цели зърна, а свинското да се отделя от кокала.
Сервира се с хубаво червено вино, например Каберне.
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност