Козунак със стафиди, бадеми, орехи и локум

Категория: / Великден
Време за приготвяне:
270 минути
от: Mariana Panova-Gizdarskaна 30.01.2013г.

Продукти

650 гр.брашно
4 яйца
50 гр. масло
150 мл. олио
30 гр. суха мая
250 мл. прясно мляко
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
течна ванилия - 30 мл.
настъргана кора от лимон
черни и бели стафиди
турски локум от три цвята
орехи - 10 броя
10-12 бланширани бадеми

Начин на приготвяне

* Използваме машината за хляб за замесване на меко и еластично тесто.
* Изсипваме прясното мляко в контейнерчето на машината, прибавяме 1 ч.л. захар, 1 ч.л. сол и 30 мл от олиото.
*Прибавяме 3 от мерителните чашки брашно (около 450 гр.) и изсипваме разбитите 4 яйца, маслото, олиото, ванилията и настърганата кора от лиомна.
* Прибавяме отгоре останалата част от брашното и правим кладенче в средата,в което поставяме 30-те грама суха мая. Маята да не докосва течната част.
* Покриваме маята с брашно и включваме машината на програма за месене на обикновен хляб за 3 часа и 25 минути.
* След 2 часа изваждаме готовото тесто, по което могат да се видят много мехури - критерий за добре омесен козунак.
* Разделяме го на 3 равни части и ги разточваме, след което поставяме стафидите, локума (нарязан на малки кубчета) и орехите.
* Оформяме рула и усукваме.
* Сплитаме козунака и го оставяме да втасва на топло за 2 часа.
* След това го намазваме с жълтък, набождаме бадемите и го поръсваме с кристална захар.
* Печем на 150C (325 F) за 20 минути, след което го набождаме с дървена пръчица (същата, с която го изпробваме дали е опечен добре).
* Покриваме козунака с фолио и допичаме на 180 C (375F).
* Можем да доукрасим с цветна захар по избор.
* Да Ви е сладко! :)))

Коментари