Боб по манастирски

Категория: / Бъдни вечер / Постни
Време за приготвяне:
120 минути
от: Диди Миланована 19.12.2012г.

Продукти

200 г зрял боб
2 глави лук
2 моркова
2 чушки (прясна и сушена)
2 -3 стръка джоджен
3-4 с.л. олио
сол

За запръжката:
1 л доматено пюре или стерилизиран за домат запръжката
2 с.л. олио
1 с.л. брашно
1 ч.л. червен пипер


Начин на приготвяне

В тенджера със студена вода сложете боба да заври заедно с 1 глава нарязан на едро лук. Щом заври, се прибавят нарязаните на ситно лук, чушки и моркови. Малко преди бобът да е готов се посолява, подправя се с джоджен и шарена сол и се вари до готовност.

Брашното се запържва в малко олио и към него се добавят червеният пипер и пасираният домат. Запръжката се разбърква и се сипва в боба. Ястието се вари още 15 минути.

Коментари