500 гр. жито,
200 мл олио,
1 глава кромид лук,
3-4 стръка праз,
1/2 чаена чаша джоджен,
1/2 чаена лъжица чубрица,
1 чаена лъжица червен пипер,
3-4 стръка магданоз,
1/2 чаена лъжица зеленчукова подправка,
10-12 сушени червени чушки,
1 кисела зелка
Почистете и измийте със студена вода житото. Сварете го до пълно омекване. В 150 мл олио запържете ситно нарязаните праз и кромид лук. Добавете подправките и смесете със свареното и оцедено от водата жито. Поръсете с малко сол и разбъркайте добре.
Сушените чушки ги пуснете за 2-3 минути във вряща вода., за да омекнат. Напълнете ги с готовата смес.
Големите листа от зелката ги отделете за сарми, а средата нарежете на ситно. В зелевите листа слагайте от готовата смес и завивайте на сарма.
На дъното на подходяща тенджера сложете няколко цели листа зеле, върху тях сипете ситно нарязаното зеле и отгоре наредете чушките и сармите. Поръсете със ситно нарязан магданоз.
Разбъркайте в 1,500 литър топла вода зеленчуковата подправка с останалата част от олиото и залейте сармите и чушките. Притиснете ги с чиния, похлупете с капак и сложете да ври ястието на тих огън до пълна готовност .
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас. В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Скъпи читатели,
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас.В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
ИЗБРАНО