Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Тутманик със спанак и сирене

От Вкусотиите на Бени
0’ Подготовка
0’ Време за готвене
0 Порции
0 Трудност

350 мл. прясно мляко,
2 яйца,
100 мл. вода,
1 кубче жива мая,
1 ч.лъж. сол,
около 600-700 гр. брашно,
4-5 суп.лъж. олио за тестото и
около 100 мл. олио за намазване на корите,
300 гр. сирене,
400 гр. спанак (попарен)


1. Смесете маята с леко затоплената вода и 1/2 от прясното мляко с 1 каф.лъж. захар. Оставете да удвои обема си.
2. Направете кладенче, в което изсипете втасалата мая, останалата половина от прясното мляко, солта, яйцата (без единия жълтък) и 4-5 суп.лъж.олио. Замесете тесто. Когато започне да се отделя от стените на съда, в който месите, го прехвърлете върху набрашнена повърхност за доомесване. Покрийте с кърпа и оставете да втаса (да удвои обема си).
3. Втасалото тесто премесете,като го "биете" в повърхността за месене, за да влезе повече въздух. Отделете едно малко топче от тестото(приблизително една шепа), останалото разделете на 5 равни части. Разточете първата част на кръгла, не много тънка кора,с диаметъра на тавата за печене, която предварително е намазана с олио. Поставете кората в тавата, намажете цялата с олио и поръсете със ситно нарязания (задушен предварително) спанак и след това наръсете със сирене. Разточете втората кора, поставете я върху първата и повторете процедурата. Продължете с останалите кори, като последната не се маже и ръси.
4. От отделеното топче оформете център-цветенце, като го разточите на малка кръгла кора, поръсите го със спанак и сирене, затворете краищата му към центъра и го обърнете със сгънатото надолу. Направете 6-8 разреза от центъра към периферията, но без да срязвате самия център. Завъртете всяко получено листо на цветето, така че да се покаже пълнежа.
5. Така оформен тутманика отново оставаме да втаса втори път.след втасването намазвате с разбит жълтък с малко прясно мляко и малко олио.печете на умерена фурна на 180 градуса.

Дайте оценка:

Тагове: олио яйца прясно мляко прясна мая краве сирене вода сирене спанак брашно

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче