за блата:
5 яйца,
150 гр. захар,
130 гр. брашно,
2 с.л какао.
За крема:
250 гр. крема сирене,
3 с.л пудра захар,
300 мл разбита сметана,
400 гр. заквасена сметана,
100 гр. течен шоколад Финети(може и обикновен),
1/3 бурканче сладко от ягоди.
За глазурата:
150 гр. черен шоколад,
200 мл сметана,
50 гр. масло
За сиропиране:
карамелизирайте 3 с.л. захар и сипете около една чаша вода.
Белтъците се отделят от жълтъците и се разбиват със захарта на пухкав сняг. Добавят се един по един и жълтъците, после и пресятото брашно с какао, като вече се бърка внимателно на ръка. Пече се на 180 градуса,за около 35-40 минути (или до суха клечка). Формата е 26 см. Охлажда се и се разрязва на две, може и на три части.
Крема сиренето се разбива с пудрата захар, към него се добавя закв. сметана и другата сметана, предварително разбита. Накрая се прибавя шоколадът и се разбърква добре, до получаване на гладък крем. Слага се единият блат в подходящ поднос, сиропира се с карамелен сироп, върху него се изсипва от крема, отгоре се нареждат ягодите от сладкото и се покрива с другият блат (пак се сиропира).
Цялата торта се намазва с крем, заглажда се хубаво и се оставя в хладилника за няколко часа (аз я оставих за една нощ, на сутринта я покрих с глазурата). Сметаната се слага заедно с маслото на котлона, докато се разтопи. Свалете от огъня и добавете шоколада. Бъркайте, докато се разтопи и оставете да се охлади, но да е течна глазурата. Залейте торта, като сипвате глазурата в средата и я накланяте леко докато се покрие добре. Оставате пак в хладилника и след това декорирайте по желание.
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност