Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

за блата:

5 яйца,
150 гр. захар,
130 гр. брашно,
2 с.л какао.

За крема:

250 гр. крема сирене,
3 с.л пудра захар,
300 мл разбита сметана,
400 гр. заквасена сметана,
100 гр. течен шоколад Финети(може и обикновен),
1/3 бурканче сладко от ягоди.

За глазурата:
150 гр. черен шоколад,
200 мл сметана,
50 гр. масло

За сиропиране:
карамелизирайте 3 с.л. захар и сипете около една чаша вода.


Белтъците се отделят от жълтъците и се разбиват със захарта на пухкав сняг. Добавят се един по един и жълтъците, после и пресятото брашно с какао, като вече се бърка внимателно на ръка. Пече се на 180 градуса,за около 35-40 минути (или до суха клечка). Формата е 26 см. Охлажда се и се разрязва на две, може и на три части.

Крема сиренето се разбива с пудрата захар, към него се добавя закв. сметана и другата сметана, предварително разбита. Накрая се прибавя шоколадът и се разбърква добре, до получаване на гладък крем. Слага се единият блат в подходящ поднос, сиропира се с карамелен сироп, върху него се изсипва от крема, отгоре се нареждат ягодите от сладкото и се покрива с другият блат (пак се сиропира).

Цялата торта се намазва с крем, заглажда се хубаво и се оставя в хладилника за няколко часа (аз я оставих за една нощ, на сутринта я покрих с глазурата). Сметаната се слага заедно с маслото на котлона, докато се разтопи. Свалете от огъня и добавете шоколада. Бъркайте, докато се разтопи и оставете да се охлади, но да е течна глазурата. Залейте торта, като сипвате глазурата в средата и я накланяте леко докато се покрие добре. Оставате пак в хладилника и след това декорирайте по желание.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло ягоди яйца бяла захар крема сирене пудра захар сладкарска сметана черен шоколад какао бяло брашно

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче