Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

за форма с диаметър 26 см
14 порции

блат

    3 яйца
    125 г захар(1 ч.ч. от 200 мл)
    1 п. ванилова захар
    1/2 п. бакпулвер
    75 г брашно(1 ч.ч. от 200 мл)
    1 с.л. настъргана лимонова кора

крем

    275 г фина извара, безсолна, нискомаслена
    200 мл течна сметана, 30 % масленост, неподсладена
    1 с.л. пудра захар
    450 г заквасена сметана 20 %
    1 капсула ванилова есенция
    30 г желатин(за 1,5 л течност, според опаковката )
    1 ч.ч. сладко от боровинки*
    1 ч.ч. сладко от смокини

* беше доста сладко, така че може да се намали, според вкуса

    200 г бишкоти савоярди (не от меките)




блат

    яйцата се разбиват със захарта и ваниловата захар докато захарта се разтвори напълно
    добавят се лимоновата кора, бакпулвера и брашното и се разбърква много добре
    изсипва се в застлана с хартия и намазана с масло форма и се пече в предварително загрята на 180 С фурна за около 15 минути
    проверява се с клечка, не се отваря първите 10 минути
    блатът се надува, след това може да спадне
    изважда се формата от печката и се оставя да изстине напълно
    блатът се изважда и се разрязва хоризонтално на две части

крем, всъщност са 2 крема

    изварата се пасира в блендер
    течната сметана се разбива с пудрата захар  докато започне да се вплътнява
    прибавя се квасената сметана и се разбива отново
    накрая се добавя пасираната извара и всичко се разбърква до хомогенизиране
    желатинът се залива с 50 мл студена вода и се оставя да набъбне
    поставя се в микровълновата печка за 20 секунди и се разбърква до пълното му разтваряне
    започва уеднаквяването на температурата на желатина и млечната смес като се сипва с лъжица от млечния крем към желатина и се бърка след всяко сипване.Така 2-3 лъжици.
    накрая желатина се изсипва при сметаната и изварата и всичко се разбърква много добре
    получения крем се разделя на две равни части
    към едната се прибавя боровинковото сладко, а към другата смокиновото (плодовете се нарязват )

подреждане

    бишкотите се разрязват наполовина или според височината на съда
    на дъното на тортена чиния се поставя едната част от блата и се стяга с тортен ринг
    около блата, покрай стените на формата се подреждат бишкотите
    (аз го напоих леко с малко от боровинковия сос, но може и без това, блатовете поемат от крема)
    отгоре се разстила крема с боровинки
    покрива се с втората част от блата и върху него се изсипва крема със смокини
    оставя се в хладилник за поне 3-4 часа за да стегне
    украсата е с малко от борвинковия сос и с една праскова нарязана на тънки резени, покрити отгоре с желатин

Дайте оценка:

Тагове: сладко лимон яйца бяла захар пудра захар ванилия бакпулвер бишкоти готварска сметана извара ванилова захар брашно

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче