за форма с диаметър 26 см
14 порции
блат
3 яйца
125 г захар(1 ч.ч. от 200 мл)
1 п. ванилова захар
1/2 п. бакпулвер
75 г брашно(1 ч.ч. от 200 мл)
1 с.л. настъргана лимонова кора
крем
275 г фина извара, безсолна, нискомаслена
200 мл течна сметана, 30 % масленост, неподсладена
1 с.л. пудра захар
450 г заквасена сметана 20 %
1 капсула ванилова есенция
30 г желатин(за 1,5 л течност, според опаковката )
1 ч.ч. сладко от боровинки*
1 ч.ч. сладко от смокини
* беше доста сладко, така че може да се намали, според вкуса
200 г бишкоти савоярди (не от меките)
блат
яйцата се разбиват със захарта и ваниловата захар докато захарта се разтвори напълно
добавят се лимоновата кора, бакпулвера и брашното и се разбърква много добре
изсипва се в застлана с хартия и намазана с масло форма и се пече в предварително загрята на 180 С фурна за около 15 минути
проверява се с клечка, не се отваря първите 10 минути
блатът се надува, след това може да спадне
изважда се формата от печката и се оставя да изстине напълно
блатът се изважда и се разрязва хоризонтално на две части
крем, всъщност са 2 крема
изварата се пасира в блендер
течната сметана се разбива с пудрата захар докато започне да се вплътнява
прибавя се квасената сметана и се разбива отново
накрая се добавя пасираната извара и всичко се разбърква до хомогенизиране
желатинът се залива с 50 мл студена вода и се оставя да набъбне
поставя се в микровълновата печка за 20 секунди и се разбърква до пълното му разтваряне
започва уеднаквяването на температурата на желатина и млечната смес като се сипва с лъжица от млечния крем към желатина и се бърка след всяко сипване.Така 2-3 лъжици.
накрая желатина се изсипва при сметаната и изварата и всичко се разбърква много добре
получения крем се разделя на две равни части
към едната се прибавя боровинковото сладко, а към другата смокиновото (плодовете се нарязват )
подреждане
бишкотите се разрязват наполовина или според височината на съда
на дъното на тортена чиния се поставя едната част от блата и се стяга с тортен ринг
около блата, покрай стените на формата се подреждат бишкотите
(аз го напоих леко с малко от боровинковия сос, но може и без това, блатовете поемат от крема)
отгоре се разстила крема с боровинки
покрива се с втората част от блата и върху него се изсипва крема със смокини
оставя се в хладилник за поне 3-4 часа за да стегне
украсата е с малко от борвинковия сос и с една праскова нарязана на тънки резени, покрити отгоре с желатин
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност