моркови
кромид лук
праз лук
ориз
червен пипер
черен пипер, чубрица, джоджен
листа от кисело зеле + зелев сок
сухи червени чушки
Запържваме в олио нарязани на малки кубчета моркови и нарязани на ситно равни количества кромид и праз лук. Лукът и празът се добавят малко по-късно при запържването, защото стават по-бързо.
Като станат златисти, ги изваждаме с мрежеста лъжица в отделна чиния. Запържваме в същото олио (ако олиото ни се вижда малко, можем да добавим) измития и отцеден (подсушен) ориз докато стане стъклен. Връщаме обратно запържените лук и моркови. Слагаме сладък червен пипер на вкус, разбъркваме и бързо сваляме от огъня за да не загори пипера. Добавяме толкова обемни части вода, колкото е ориза, разбъркваме и поставяме на намален огън. Бъркаме постоянно с дървена лъжица, докато оризът поеме всичката вода. По време на бъркането поставяме и необходимите подправки - черен пипер, стрита чубрица, някои слагат и малко джоджен. Внимаваме да не се захване ориза. Солта се слага по същото време, но зависи колко ви е кисело и солено зелето. При средно зеле се слагам сол, така че плънката да е съвсем леко безсолна.
Предварително сме попарили във вряла вода сухи червени чушки и сме ги докарали до кондиция за пълнене, а не да стоят сбръчкани. Горе-долу на 3 сарми се слага една чушка. Завиваме сарми и пълним чушки с плънката, като ги редим смесено в тенджерата. Като я напълним, затискаме сармите с една обърната чиния и заливаме със зелев сок, така че сокът да покрие външния ръб на чинията, но да не покрива дъното и. Диаметъра на чинията трябва да е такъв, че да остават от 5 до 10 мм стените на тенджерата. Сармите се варят около един час.
Внимание! Не се опитвайте да правите това ястие:
1. С пресни или замразени червени чушки
2. С вода вместо със сок от киселото зеле
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност