300 г прясно мляко,
5 с.лъж. кисело мляко,
4-5 суп.лъж. олио,
1 кубче мая,
3 яйца,
2 суп.лъж.захар,
1 суп.лъж. сол,
около 1 кг брашно,
риган.
За намазване:
2-3 суп.лъж. олио,
2-3 суп.лъж. прясно мляко,
1 жълтък,
сусам
Половината прясно мляко се затопля и в него се поставя маята, лъжичка захар и лъжичка брашно. В голяма купа се сипва брашно(пресято), прави се кладенче и се добавят останалите продукти. Замесва се меко тесто. Оставя се да втаса леко. Размесва се отново и се разделя на две равни части. От всяка топка разточвате кръгла кора с дебелина около 1-2 см. И с големина малко по голяма от големината на тавата, която е 30 см. Намазвате с олио и поръсвате с риган. Разрязвате кората на осем парчета от средата на вън, без да прорязвате средата, за да останат парчетата свързани. Всяко парче режете на три. Така ще получите двадесет и четири парченца. Взимате три и ги сплитате на плитка, взимате следващите три и така до края. Получават се осем плитки. В подмазана и застлана с хартия тава слагате първата оплетена кора. Втората кора се прави по същия начин и се слага в тавата върху първата, като между всяка плитка слагате плитка от втората кора. Оставате да втаса за около 30 минути на топло. Намажете с разбит жълтък, мляко и олио. Поръсете в средата със сусам и печете на 180 градуса до златистокафяв цвят. След като се опече, намажете отгоре погачата с масло.
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност