250 г брашно
1/2 ч. ч. прясно мляко
10 г мая
1 яйце
2 с. л. олио
За соса:
1/2 стар лук, нарязан на ситно
доматено пюре
1/2 ч.л. черен пипер
индийско орехче
сол
босилек
Други продукти:
2 големи узрели домата
5 скилидки чесън
250 г моцарела, нарязана на шайби
зехтин
сол
листа пресен босилек
Брашното се пресява. В средата се прави кладенче и се слагат разбитото с 1/2 ч.л. сол яйце, размитата в хладко прясно мляко мая и 2 с. л. олио. Меси се 10 мин. Тестото се прави на топка, намазва се със зехтин и се оставя за 30 минути в хладилник.
За доматения сос: Лукът, нарязан на ситно, се задушава в олио. Добавят се доматеното пюре и подправките. Задушават се с непрекъснато бъркане. Сосът се оставя да се охлади.
Тестото се разстила в тава. Намазва се с доматения сос. Отгоре се нарежат домати на шайби. Всяко парче домат се поръсва с малко зехтин, пресни листа босилек, малко сол и чесън, нарязан на ситно. Разпределят се и шайбите моцарела.
Пицата се пече около 15-20 мин. на 200°C, докато моцарелата се зачерви. Когато е готова, се настъргва кашкавал от козе мляко и се запича леко отгоре.
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност