300 мл айран
100 мл хладка вода за маята
1 с.л. захар
1 равна с.л. сол
3 с.л. олио
2 яйца без 1 жълтък (с него се намазва питката)
1 ч.ч. пълнозърнесто брашно, смесено с 600 г бяло брашно
микс семена - по желание може в топките да сложите натрошено сирене
Маята се разбива в хладката вода със захарта и щом шупне, се замесва меко тесто с останалите продукти, без един жълтък. Оставя се да втаса на топло 40 минути. От готовото тесто се отделя топче като портокал за средата на питката. Останалото се разделя на 9 части. Първата се разточва на кръгла кора, малко по-малка от тавата, в която ще печем, и се поставя върху хартия за печене.
Нарязва се на 8 триъгълника. В основата на всеки се поставя по едно оформено топче тесто. Връхчето се обръща върху топката да стане като листенце. В средата се поставя отделеното топче - аз оформих на фитил и завих като охлюв. Всяко листо се поръсва с брашно и с остър нож се режат жилките на листенцата.
Втасва още 20 минути. Намазва се разбит с 1 с.л. олио жълтък, без листата, и печем в загрята фурна 170 градуса 35-40 минути до готовност. Изважда се, намазва се с масло и се покрива с кърпа.
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас. В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Скъпи читатели,
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас.В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
ИЗБРАНО