300 г прясно мляко,
5 с.лъж. кисело мляко,
4-5 суп.лъж. олио,
1 кубче мая,
3 яйца,
2 суп. лъж. захар,
1 суп. лъж. сол,
червен пипер и градинска ронена чубрица за ръсене,
около 1 кг брашно.
за намазване и поръсване:
2-3 суп. лъж. олио,
2-3суп. лъж. прясно мляко,
1 жълтък.
1. Половината прясно мляко се затопля и в него се поставя маята, лъжичка захар и лъжичка брашно. В голяма купа се сипва брашно (пресято), прави се кладенче и се добавят останалите продукти.
2. Замесва се меко тесто. Оставя се да втаса леко. Размесва се отново и се разделя на тринадесет топки. Всяка се разточва на не много тънка кора и се намазва обилно с олио. Ръси се с чубрица и се навива на руло. Средата на рулото с нож се прави прорез около 4-5 см. През които прорез се промушват двата края (както е на снимката стъпка по стъпка, ще ви даде представа). Редувате като следващата топка се ръси с червен пипер. Тестото се обработва с намаслени в мазнина, а не в брашно ръце, защото така се получава ''пита на конци''.
3. Формичките се подреждат в намаслена тавичка.
4. Питата се изчаква да втаса много добре и се намазва със смес от олио, прясно мляко и жълтък. Печем на 180 градуса. Още гореща, се намазва обилно с масло (маргарин). Отделните елементи на питката могат да се направят според желанието и фантазията на домакинята.
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност