около 1 кг и 500 гр. пиле,
1 кг и 500 гр. картофи,
4-5 супени лъжици краве масло,
3-4 скилидки чесън,
300 мл бяло вино,
1 чаена лъжица суха мащерка,
сол на вкус.
Измивате картофите, обелвате ги и ги нарязвате на едри парчета. Изсипвате картофите в голяма тава и ги посолявате на вкус, поръсвате с мащерка, нарязвате 1-2 скилидки чесън и ги разбърквате добре с ръка, така че всички картофи да се овкусят. Върху тях разпределяте голяма част от кравето масло, като го нарежете на дребни парченца.
Измивате пилето добре, след което го намазвате с масло. Посипвате със сол и мащерка по цялото пиле и го разтривате хубаво. В самото пиле пускате парченце масло и 1-2 нарязани на парченца скилидки чесън (ако обичате аромата на чесън).
Поставяте овкусеното пиле върху картофите, изсипвате виното и около 200 мл вода. Покривате цялата тава с алуминиево фолио и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за един час. След като мине един част махате фолиото и оставяте ястието да се запече без фолио, докато остане на мазнина и пилето хване златиста коричка.
Страхотна вкусотийка. От виното картофите се топят в устата, от чесъна и мащерката ароматът е невероятен.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Скъпи читатели,
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас.В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.