1 пиле (около 1,5 кг.),
1 ч.чаша бяло вино,
300 гр. гъби печурки,
3 суп.лъж. брашно,
1-2 глави кромид,
1 500 кг картофи,
1 пак. масло (125 г.),
250-300 гр. кашкавал,
сол на вкус,
щипка черен пипер
1. Сваряваме пилето, обезкостяваме го и нарязваме на дребни парченца (аз не слагам кожите от пилето, но това е въпрос на вкус). В половината масло задушаваме ситно нарязания лук. Прибавяме изчистените и нарязани на филии гъби и 1 кафена чаша от пилешкия булъон. След като лукът ври 1о минути прибавяме черния пипер, месото и бялото вино. Оставяме сместа да къкри 10 минути без да затваряме тигана с капак. Посоляваме.
2. Разстиламе пюрето от сварените, посолени и разбъркани с другата половина на маслото картофи по дъното и краищата на намазана тава. Изсипваме сместа по средата на пилешкото месо и я заравняваме отгоре с шпатула или лъжица.
3. Запичаме брашното до зачервяване, прибавяме по малко от пилешкия булъон и разбъркваме, докато стане на рядка каша. Изсипваме го върху продуктите в тавичката, настъргваме кашкавала отгоре и печем във фурна на 200 градуса до зачервяване. Изваждаме го, охлаждаме и нарязваме на триъгълници. Поднасяме ястието с подходяща за сезона салата.
Става страхотно.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Скъпи читатели,
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас.В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.