Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Оризови кексчета (солени)

От Мария Груева Мария Груева
0’ Подготовка
0’ Време за готвене
0 Порции
0 Трудност

Необходими продукти:
1 чаена чаша ориз,
2 яйца,
1 чаена чаша кисело мляко,
1 бакпулвер,
1 чаена чаша брашно,
500 гр. лапад (спанак, коприва, зелен лук),
1 връзка магданоз,
1-2 филии стар хляб,
2-3 супени лъжици зехтин,
½ чаена чаша олио,
½ връзка копър,
Розмарин, Кимион,
1 глава чесън,
Дафинов лист,
Малка пръчка канела,
Сол и черен пипер – на вкус

Начин на приготвяне: Сваряваме ориза, като във водата слагаме няколко скилидки чесън, дафиновия лист, канелата и сол на вкус. Имам кръгла тенджера за ориз, която се затваря и се поставя в друга, в която е водата с подправките. Така лесно можем да ги махнем като се свари ориза. Ако не разполагате с такъв уред, просто след като изстине изваждаме подправките.

Пасираме ориза. Към него добавяме яйцата, пресятото брашно с бакпулвера, олиото и киселото мляко.

В зехтин леко запържваме останалия чесън, нарязаните на ситно магданоз и копър, лапада. Като изстинат ги добавяме към останалата смес. Крайният резултат е с гъстота на кексово тесто.

В блендер слагаме хляба, розмарина и кимиона. Получава се овкусена с подправки галета.

Намазваме формички за крем карамел (или за мъфини) с олио и овкусената галета. Пълним 2/3 от обема им със сместта. Отгоре поръсваме с останалата галета.

Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 25-35 минути (времето за печене зависи от фурната). Не я отваряме по време на печенето, за да не спаднат кексчетата.

След като изстинат ги украсяваме със зеленчуци (моите са със червена чушка и моркови и бланширано зеле с малко лимон и магданоз) и поднасяме със салата от домати, таратор или с каквото разполагате в момента.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин чесън сол черен пипер олио магданоз яйца бяло брашно бакпулвер кисело мляко ориз лапад