около 20 малки зрели смокини
За карамеления сос:
1 ч. ч. кафява захар
1/2 ч. ч. краве масло
щипка канела
За тестото:
2 ч. ч. бяло брашно
6 супени лъжици смлени бадеми
1 чаена лъжичка бакпулвер
1/2 чаена лъжичка сол
1 3/4 ч. ч. захар
70 г меко масло
4 големи яйца или 5 средни
3/4 ч.ч. заквасена сметана
ванилия
Карамел:
В малка тенджера се разтопява захарта и се добавя маслото и канелата. Разбърква се до получаване на еднородна гладка маса. Изсипва се във формата, в която ще се пече сладкиша. Смокините се почистват от дръжките и се режат на две по паралела. Подреждат се върху карамела с отрязаната част надолу
Тесто:
Брашното, смлените бадеми, бакпулверът и солта се смесват в купа. Отделно се разбиват мекото масло и захарта. Последователно се прибавят яйцата, ванилията и сметаната и всичко се разбива много добре. Получената кремообразна маса се смесва със сухите съставки и се разбърква добре. Внимателно се изсипва върху смокините. Пече се във форма с диаметър 26 см на 170 С за около 1 час и 10 минути, проверява се с клечка. Изчаква се 10-тина минути да изстине и се обръща, но не по-късно, защото, когато карамелът изстине, ще се втвърди.
Сервираме с топка ванилов сладолед или с ванилов сос.
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност