Необходими продукти:
- 225 г масло на стайна температура
- 125 г пудра захар
- 100 г кафява захар
- 1 ч.л. ванилов екстракт
- 4 големи яйца
- 225 г самонабухващо брашно
- 2 супени лъжици прясно мляко
За крема:
- 200 г масло на стайна температура
- 400 г пудра захар
- 70 г карамелен сос
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 180 градуса.
- Намажете с масло две 20-сантиметрови форми за торта и застелете основите им с пергаментова хартия за печене.
- Разбийте маслото и двата вида захар в купа с миксер за няколко минути, докато станат по-светли на цвят и пухкави. Добавете едно по едно яйцата, като между всяко яйце добавяте по лъжица брашно и разбивате. Сложете ваниловия екстракт.
- Сипете останалото брашно и млякото. Разпределете между формите и печете 25-30 минути, докато станат златисти.
- Охладете във формите за няколко минути, след това ги извадете и оставете да се охладят напълно върху решетка.
- Междувременно за крема сложете маслото и пудрата захар в купа и ги разбийте за няколко минути. Трябва да станат леки и ефирни. Разбийте карамела за кратко, като добавите 1 супена лъжица вряла вода, за да разредите, ако е необходимо.
- Оставете настрана, докато блатовете се охладят напълно, преди да сглобите тортата, иначе рискувате кремът ще се разтопи.
- Използвайте половината от него, за да залепите блатовете заедно, след това разпределете остатъка отгоре, като го загладите с нож или гърба на лъжица.
- Оставете тортата на хладно място, докато дойде време за сервиране.
- Поръсете с натрошени орехи и сервирайте.