5 бр. кори за баница - 150 г
30 г масло
1 с.л. олио
За крема:
500 мл прясно мляко
5 с.л. захар
2 яйца
3 с.л. брашно
2 пак. ванилия
30 г масло
Мазнината се загрява до разтопяване на маслото. Фурната се загрява на 200 градуса. Тавичката, в която ще се приготвя сладкишът, се намазва с мазнина - дъното и стените. Всяка кора се намазва с мазнина и се подреждат една върху друга тавичката. Пече се до златисто, около 15 минути.
Изважда се от фурната и корите леко се натрошават (за по-лесно сервиране след това).
400 мл от млякото се слагат да заврат със захарта. В блендер се слагат 100 мл мляко, яйцата и брашното. Разбърква се много добре. Може да се използва висок съд и пасатор.
Получената смес се изсипва внимателно във врящото мляко. Бърка се с телена бъркалка докато заври и започне да се сгъстява. Отдръпва се от огъня. Прибавят се ванилията и маслото. Разбърква се добре. Кремът се изсипва върху изпечените кори. Запича се отново за 10-ина минути.
ИЗБРАНО