600 мл прясно мляко,
300 мл олио,
1 кубче мая,
10 супени лъжици кристална захар,
3 яйца,
1 течна есенция лимон (може да се замени с кората на един лимон),
1 килограм и 200 грама брашно за меко тесто,
2 жълтъка за намазване
Първо забъркваме маята с половината прясно мляко, което е леко затоплено с една чаена лъжица захар и една чаена лъжица брашно. Оставяме да удвои обема си. Пресяваме брашното. Прибавяме яйцата, захарта, олиото, есенцията (кората на лимона) и втасалата мая. Замесваме меко тесто. Оставяме да удвои обема си. След като вече е втасало го разделяме на 6 топки. Всяка топка излиза около 380-400 грама. Всяка топка разточваме на кръгла кора с дебелина от 0,5 мм. Режем на осем триъгълника. Слагаме на всяко триъгълниче локум или мармалад. Навиваме от широката страна към тънката. Подреждаме в намазана с олио тава. Мажем с разбит жълтък, ръсим с кристална захар и оставяме за около 20 минути на топло отново да втасат. Печем в умерена фурна на 180 градуса до хубаво зачервяване.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Скъпи читатели,
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас.В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.