Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Кифлички с мармалад или локум

От Вкусотиите на Бени
0’ Подготовка
0’ Време за готвене
0 Порции
0 Трудност

600 мл прясно мляко,
300 мл олио,
1 кубче мая,
10 супени лъжици кристална захар,
3 яйца,
1 течна есенция лимон (може да се замени с кората на един лимон),
1 килограм и 200 грама брашно за меко тесто,
2 жълтъка за намазване




Първо забъркваме маята с половината прясно мляко, което е леко затоплено с една чаена лъжица захар и една чаена лъжица брашно. Оставяме да удвои обема си. Пресяваме брашното. Прибавяме яйцата, захарта, олиото, есенцията (кората на лимона) и втасалата мая. Замесваме меко тесто. Оставяме да удвои обема си. След като вече е втасало го разделяме на 6 топки. Всяка топка излиза около 380-400 грама. Всяка топка разточваме на кръгла кора с дебелина от 0,5 мм. Режем на осем триъгълника. Слагаме на всяко триъгълниче локум или мармалад. Навиваме от широката страна към тънката. Подреждаме в намазана с олио тава. Мажем с разбит жълтък, ръсим с кристална захар и оставяме за около 20 минути на топло отново да втасат. Печем в умерена фурна на 180 градуса до хубаво зачервяване.

Дайте оценка:

Тагове: олио лимон яйца прясно мляко кафява захар суха мая жълтък брашно

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче